Представят картини на Атанас Михов в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
На 20 август 2019 г. от 18.00 ч. в западната зала на Художествена галерия Стара Загора ще бъде представена изложбата Атанас Михов (1879-1975). В експозицията са включени 31 живописни произведения от различни периоди от изкуството на художника. Творбите са от фондовете на Художествена галерия Стара Загора, Софийската градска художествена галерия, Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски”, Художествена галерия Казанлък, Художествена галерия „Димитър Добрович” Сливен и частни колекции. Инициатори на изложбата, която се посвещава на 140-годишнината от рождението на художника, са Община Стара Загора и Художествена галерия Стара Загора.

„Атанас Михов е сред основоположниците на съвременния пейзаж и безспорно един от най-изтъкнатите му майстори в живописта. Едва тридесетгодишен създава няколко от най-емблематичните произведения в българското изкуство. Името и дългият път на изкуството му са синоним за художник, разговарящ с природата. За поколения творци неговите платна са уроци за проникновение и дарба, за радостта от творението и обичта на публиката“ – сподели проф. д-р Марин Добрев, директор на Старозагорската галерия.

Атанас Михов e роден на 24 септември 1879 г. в Стара Загора. Между 1897 и 1904 г. учи живопис при проф. Иван Мърквичка и проф. Ярослав Вешин в Държавното рисувално училище. От 1906 до 1920 г. е учител по рисуване в Скопие, Силистра, Разград, Русе. Атанас Михов е сред учредителите на Съюза на южнославянските художници „Лада” (1906) и Дружество „Родно изкуство“ (1919), сред основателите на Дружество на севернобългарските художници (1920). След 1923 г. се установява в София. Автор е на стотици творби с пейзажи от всички кътчета на страната. Негови произведения са включвани в редица престижни изложби в Рим, Венеция, Париж и т.н. Живописното му творчество играе важна роля при утвърждаването на съвременния пейзаж в българското изобразително изкуство. Умира на 21 януари 1975 г. в София.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA008 1934 SGHG.JPG_X

011 SGHG.JPG_X
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн