Проф. Михни Люцканов: Епидемията от африканска чума по свинете няма аналог

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
1 (1)Загубите от чумата по свинете могат да бъдат сравними с нито едни загуби, регистрирани по животните до този момент. Тази епидемия няма аналог. Това заяви пред медиите проф. Михни Люцканов, член на ИБ на ПП АБВ и декан на Ветеринарномедицинския факултет в Тракийския университет. Той прогнозира, че още месеци държавата няма да може да се справи с това изпитание поради спецификата на заболяването – за него няма ваксина, няма лечение, развива се бързо и се задържа задълго.

Професорът коментира, че конспиративните теории по въпроса за епидемията нямат място, но трябва да бъдат чути и следвани оценките и становищата на професионалистите, които познават добре материята и професионално със своята експертиза могат да имат отношение към проблема.

Проф. Люцканов е категоричен, че една от основните причини за тази и предишните епидемии по животните е в неработещата системата за профилактика и припомни, че ПП АБВ алармира за проблема отдавна.

„Главната причина е лошата работа на компетентния орган БАБХ в нейния ангажимент да информира и образова, защото основно, за да се допусне такова широко разпространение това е факт, който говори, че хората, заинтересовани или ангажирани с тази дейност, не са достатъчно добре информирани. Не са достатъчно добре информирани собствениците на малки ферми – заден двор. Недостатъчно добре са информирани и фермерите, които отглеждат животни в свинекомплексите. Гарантирам това“ – каза проф. Люцканов. Той е категоричен, че работата по ограничаване на популацията на дивата свиня е много слаба или никаква, както и работата с практикуващите ветеринарни лекари.

„Всички тези недостатъци, заедно с редица други, говорят, че компетентният орган в този си вид се нуждае от сериозна ревизия на дейностите или направо от преструктуриране и мнението на нашата политическа сила е, че трябва да върнем Националната ветеринарномедицинска служба“. Според проф. Люцканов тя трябва да има статут на държавна агенция. Той също е на мнение, че в граничните райони трябва да бъдат създадени държавни гранични противоепизоотични служби, които да извършват цялостната дейност по държавната профилактична програма в граничните общини и чрез които държавата да реализира политиките си по опазване на страната от проникване на заболявания от вън.

Единственият начин да се спре разпространението на африканската чума по свинете е бързото им загробване, каза д-р Койчо Коев, гл. асистент катедра „Инфекциозни болести“ в Тракийския университет. Коев отчете липсата на работеща система за утилизация на труповете и тяхното обезвреждане. „Липсва така нареченият пасивен надзор по отношение на африканската чума, а именно ранното и бързо оповестяване къде има труп в държавните горски стопанства, на полето, в задния двор и така нататък. Трупът е много важен източник на инфекция“ – допълни още Коев.

Председателят на ПП АБВ Румен Петков подчерта, че държавата няма властови ресурс и потенциал да контролира процеса на африканска чума по свинете.
„Не бива да забравяме, че през 1999-2000 г. Иван Костов продаде всички екарисажи. България остана без какъвто и да е инструмент за ефективно ликвидиране на възможността за разпространяване на този тип заболяване“ – посочи Румен Петков.
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн