Търговско-промишлена палата – Стара Загора работи за развитие на борсовата търговия между Стара Загора и Одрин

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Borsa-odrin-1Palata-3Работна група от Търговско-промишлена палата – Стара Загора, водена от председателя й Олег Стоилов (вляво на първата снимка), беше на посещение в турския град Одрин. Целта на посещението беше развитие на търговските отношения между двата региона с използване на съвременните форми на борсова търговия. В състава на групата участваха зам.-председателят на Палатата Красимира Соколова, Симеон Ялъмов – собственик на платформата за международна електронна търговия “Борсаагро” и Дениз Селманов – директор на фирма “Олеона” ООД България.

Първата среща на българската делегация се проведе в Одринската стокова борса, където старозагорските представители бяха посрещнати от председателя на Съвета на директорите Ozay OZTURK и от членове на екипа на търговската институция. Гостите бяха запознати с технологията на търговия и с програмата за развитие на Борсата.

Одринската стокова борса е една от най-големите в Турция, която първа е въвела системата от лицензирани складове. Това позволява ускорено развитие на търговията и повишаване на надеждността при работата й. Освен търговия със зърно, на борсата се търгува и с живи животни.

По време на проведената дискусия беше отбелязан големият потенциал за развитие на борсовата търговия между регионите на Стара Загора и Одрин, което може да ускори развитието на двустранната и балканската борсова търговия изобщо. Взето бе решение за сформиране на съвместен работен екип за разработване на проект за развитие на борсовата търговия, който да даде предложения за преодоляване на съществуващите технически, организационни и политически пречки, които съществуват пред търговските взаимоотношения. Следващата среща на работния екип ще бъде през есента в Стара Загора, съобщиха от ръководството на Търговско-промишлена палата – Стара Загора.

Друга среща на старозагорската група се проведе в Одринската търговско-промишлена палата, където гостите бяха посрещнати от Emre Alp, председател на Общото събрание, от членове на Управителния съвет и от екипа на палатата, а също и от представители на одрински фирми, развиващи дейността си в аграрния сектор. На срещата беше обменена актуална информация за развитието на регионите Стара Загора и Одрин, а така също за използване на добрите икономически, търговски и културни отношения между тях, за което не малка роля има дейността на двете търговско-промишлени палати.

Високо беше оценен стартът на проекта за развитие на борсовата търговия между Одрин и Стара Загора, който ще получи пълна подкрепа от Одринската търговско-промишлена палата.

На срещата беше дадена висока оценка на старозагорската бизнес и културна мисия, проведена през април 2018 г. в Одрин с постановката “Мадам Бътерфлай” на Държавна опера Стара Загора, която одринската общественост би желала да се повтори.
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн