Актрисата от ДТ “Гео Милев” Светла Тодорова участва в премиерата на балета “Антигона”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
в Кино класик саундтракlayers_banerСветла Тодорова, позната и обичана актриса от състава на ДТ “Гео Милев“, ще участва в балета „Антигона“, чиято премиера е на 27 юли на Античен Театър.

„Много ми харесва тази симбиоза на двете изкуства – театър и балет – разказа тя. – Изключително интересна е работата с хореографа Людовик Парти. Той ми поставя актьорски задачи, които включват и много движения от танцовия театър. Моята роля се вплита в постановката 4 пъти – в началото с думите на Хора от пиесата „Антигона“ на Жан Ануи въвеждам зрителите в действието и представям участниците. Във второто си включване имам един прекрасен текст на автора за трагедията и как може да я отключи един дребен момент и тя да продължи да се развива от само себе си. Много интересен е третият момент, в който трябва да разиграя полудяване и с Людовик Парти работихме върху движенията много прецизно, много динамично, много интересно – с вдигане, „израстване“, извисяване на фигурата от земята и постепенно нагоре… Четвъртото ми появяване с думите на Хора е накрая, когато вече Антигона е мъртва.

Завършила съм точно специалността „Движенчески театър“ в Нов български университет. Но от следването си досега не съм имала такова задание и в такъв обем на сцената. За мен и с мен Людовик Парти работи като истински режисьор – отделно като образ и като вплитане с всички останали артисти от балетната трупа на сцената. Изключително съм благодарна за поканата и възможността да работя с Людовик Парти и с младата балетна трупа. Вярвам силно, че именно това преплитане, взаимодействие и взаимно обогатяване на различните изкуства е смисълът и движението ни напред и е особено обогатяващо за нас и безкрайно любопитно – за публиката“

Светла Тодорова е една от най-обичаните актриси с многобройни роли на сцената на ДТ “Гео Милев“, в чийто състав е от 1997 г. Ръководи собствена Младежка театрална студия „Движение“ при НЧ „Св. Климент Охридски-1858“ – Стара Загора.

С Държавна опера – Стара Загора Светла Тодорова работи и по проекта на концерта с мултимедия КИНО КЛАСИК САУНДТРАКТ с премиера на 13 юли 2016 г. Диригент на концерта бе младият и много талантлив Димитър Косев, а режисьор – Славчо Николов. В програмата на концерта звуча музика от филмите “Взвод”, “Апокалипсис сега”, “Мулен Руж”, “Изкуплението Шоушенк”, “За къде пътувате”, “Широко затворени очи”, “Кръстникът 3″, “Джанго без окови”, “Ваканцията на Мистър Бийн”, “Речта на краля”, “Усещане за жена” и други. Освен на живо, Светла Димитрова се появяваше и в различни ефектни клипове в концерта.

Страницата й в сайта на ДТ “Гео Милев”: https://dtgeomilev.com/cv_svetla_todorova_001.html
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн