Операта на Античен форум Августа Траяна

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
53627647Държавна опера – Стара Загора започва да представя спектакли на Античния форум Августа Траяна от 2000 г. Инициатор е тогавашният директор на Операта Александър Марулев.

Първа тук е поставена операта „Ернани“ от Дж.Верди, като режисьорската адаптация е на Огнян Драганов. Следват постановките на оперите „Атила“ от Дж.Верди – 2001 г. (реж.Пламен Карталов), „Кармен“ от Жорж Бизе – 2002 г. (реж.Пламен Карталов), „Хубавата Елена“ от Жак Офенбах – 2003 г. (реж.Хачо Бояджиев).

Особена атрактивни са постановките на „Аида“ от Дж.Верди – 2004 г. (реж.Нина Найденова) – наречена Златната „Аида“ (на първата снимка) и „Дон Жуан“ от В. А. Моцарт – 2009 г. с режисьор Стефано Пода, Италия. Той е и сценограф, костюмограф, лайт-дизайн и хореограф на спектакъла.

В края на месец юни 2015 г. на Античен форум Августа Траяна бе монтирана нова сцена. Финансирането е от Община Стара Загора, а изработката и монтажът – от фирма Никон ЕООД, Стара Загора. Сцената е и по идеен проект на главния художник на Операта Димо Костадинов (тогава), с архитектурен проект на арх.Бисер Хантов. Представлява трапец с основи 22 и 14 метра и дълбочина 10 метра. Общата и площ е 280 кв.м. От двете й страни има допълнителни площадки, свързани с основната.

Сега на тази сцена на 25 юли ще се състои световната премиера на операта „Траян в Тракия“, написана от Андре Катели, за да бъде изпълнена специално на това място.

Всеки от зрителите на премиерата ще получи специална брошура, издадена от Регионалния исторически музей в Стара Загора с интересни исторически подробности за времето, в което се развива действието на това музикално произведение. Така зрителите ще имат не само либретото на операта, но и историческото либрето за този интересен период. В брошурата някои от пасажите звучат като приказка от далечни времена…

„Траян имал репутацията на благосклонен и в същото време строг военачалник. Твърди, че иска да бъде такъв император, какъвто той самия би желал да има като поданик. Популярен е и сред народа на Рим, поддържайки еднакво добри отношения както със Сената, така и с армията. Под влияние на жена си и сестра си се опитва да ограничи корупцията сред държавните служители.

По времето на император Траян Рим води две войни с даките, които завършват със завладяването на цяла Дакия и включването й в състава на империята. Дакийската война е подготвяна още от първите месеци след възкачването му на императорския стол, като Траян е решен да приключи завинаги със заплахата от север. Първата война от 101-102 г. приключва с капитулацията на вождa на даките – Децебал, който трябва да приеме и редица условия. През 105-107 г. се осъществята и Втората война, която води до завладяването на земите северно от река Дунав и създаването на провинция Дакия. Основани са романизирани колонии на ветерани и преселници от Италия. След установяването на траен мир на север Траян започва мащабна строителна дейност и във вътрешните провинции, каквато е и Тракия.“

Брошурата е богато илюстрирана със снимков материал. Част от нея може да се види на сайта на Регионалния исторически музей.

Forum - opera - orkestrАнтичният форум в Стара Загора бе реставриран (2011-2013 г.) по проект „Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция“, финансиран от Оперативна програма „Регионално развитие“ с близо 4,5 млн.лв. Дейностите обхванаха консервация и експониране на Западната порта и допълнителната външна крепостна стена, Форумния комплекс с аудиториум, площад и терми, главната антична улица Decumanus maximus, мозайка от антична сграда на ул. „Ген. Столетов“ 113, антични подови мозайки и лапидарни паметници, античен басейн, портик с колонада и римска подова мозайка в източния двор на Регионалния исторически музей. След ремонта Античният форум бе открит официално на 31 май 2014 г.
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн