Паметна вечер „Възхвала за Стара Загора“ събира отново града за поклонение

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Тази година се навършват 142 години от жестоката битка за Стара Загора по време на Руско-турската война. Хиляди старозагорци ще се съберат отново на 31 юли на мемориала „Бранителите на Стара Загора“, за да отдадат почит на знайните и незнайни войни дали живота си в защита на града. Паметната вечер „Възхвала за Стара Загора“, организирана от Общината, ще започне в 20.30 часа.

Това честване е естествен преход към друга не по-малко важна годишнина- 140 години от възстановяването на Стара Загора. Кулминацията на тържествата ще е на 5 октомври, когато е положен първият камък за възстановяването на опожарения град.

В тържествената церемония-спектакъл „Искри“ ще участва Представителен оркестър на въоръжените сили към националната гвардейска част. В тържествата ще се включи и военният оркестър на Втора механизирана бригада.

Тази година акцентът пада върху военните ритуали. Спектакълът „Искри“ е вълнуващо и неповторимо съчетание от ефектна демонстрация на нестандартни строеви хватки, движения с и без оръжие и отдаване на почит към бойните знамена и героите, отдали живота си за свободата и независимостта на България. В концерта ще участват солистката на ансамбъла Гуна Иванова и внучките и.

След спектакъла тържествена заря ще озари небето над Стара Загора.

„Възхвала за Стара Загора“ е трети спектакъл посветен на годишнина от историята на Стара Загора. На 31 юли 2018 г. Мемориалният комплекс „Бранителите на Стара Загора” се оказа тесен за хилядите старозагорци дошли да присъстват на паметната вечер – спектакъл „Моление за Стара Загора“, по повод 141 години от боевете за Стара Загора по време на Руско-турската освободителна война /1877-1878 г./ и 140 години от Освобождението на България. На два екрана вървяха историческите данни за боевете и участниците в тях, а след това предаваха изпълненията от сцената. С мощни аплодисменти публиката посрещна Старозагорския митрополит Киприан, който зае диригентския пулт при изпълнението на ораторията „Моление“ от Найден Андреев от хора и оркестъра на Държавна опера – Стара Загора, Общински духов оркестър и Военен духов оркестър при Втора механизирана бригада. Десетки светлинни лъчове съпътстваха изпълненията, събирайки музика, глас и светлина с уникално въздействие.

Нестинарският танц от танцовата драма „Нестинарка“ по музика на Марин Големинов на балета на Операта остави без дъх млади и стари дошли на тържествата. После митрополит Киприан отново се качи на пулта, за да дирижира „Тържествена увертюра 1812“ от П.И. Чайковски.

На 31 юли 2017 г. на същото място бе представен уникален по рода си и мащаби на реализация спектакъл „Молитва за Стара Загора” . С възможностите на визуалните изкуства, невероятен звук и светлина бе представен един нов тип градски ритуал в памет на загиналите и дадените свидни жертви по пътя към национално освобождение. В автентична среда, на историческия хълм Чадър могила, където са се водили реалните бойни действия, спектакълът събра основните компоненти на посланието – саможертва, традиция и вяра. Специална роля в него бе отредена на Старозагорския митрополит Киприан, който произнесе молитва за Стара Загора.

31uli2019-plakat-new (1)
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн