Почистват двора на къщата на Ханчев, подготвят го за артфестивал през септември

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1400940P1400955Подготовката на арт-улицата “Сава Силов” в Стара Загора (покрай катедралния храм “Св. Николай” – от “Цар Симеон Велики” до “Ген. Гурко”) за наситените прояви през септември – пленери, изложби, концерти, различни форми на работа с деца и др., започна днес с разчистване на двора на една от знаковите къщи в тази отсечка – бившия дом на големия старозагорски поет Веселин Ханчев. От сутринта в гъсто обраслия с растителност двор се събраха днешните собственици на имота (един от тях – на втората снимка вляво) и членове на техните семейства, млади хора от Младежкия дом, артисти от Държавния куклен театър воглаве с неговия директор Дарин Петков (в средата на втората снимка) и др. В действие влязоха моторни триони, като изрязаните клони биваха изнасяни на улицата и товарени в транспортна кола.

“В двора със съгласието на собствениците, заедно с цялото останало арт-пространство наоколо, ще организираме привлекателни за старозагорци събития от 8-ми септември. Кулминацията им ще е в неделя, 22-ри септември, Деня на Независимостта. В съседство с Къщата на Ханчев са още три знакови за Стара Загора постройки – храмът “Св. Николай”, Къщата на архитекта и “Пегас”-а” – разказа на място Татяна Калчева от Кукления театър. Културната институция ще предостави на съседите по арт-улицата безплатни билети за постановки по избор – за деца или възрастни. Самата улица ще бъде украсена от Кристиян Бакалов.

Към момента от ремонт и освежаване се нуждае оградата на Къщата на Веселин Ханчев, металната порта, както и самата постройка.

Татяна Калчева и Мирчо Христов

Татяна Калчева и Мирчо Христов

Част от неформалния творчески колектив, който стои зад идеята за арт-улицата (Кукленият театър, Операта, Клубът на архитекта и още няколко обществени личности), е младият старозагорец Мирчо Христов – възпитаник на ГПЧЕ “Ромен Ролан”, випуск 2004 г. Работил е във Варна за “Европейската младежка столица” през 2017 г. и е помагал за разработването на техния творчески квартал “Таляна”. Той разказа следното:

- Проведохме разговор със собствениците на Ханчевата къща, за да им разкажем за нашата визия улицата да се оформи като един творчески кът в Стара Загора. Те възприеха много добре идеята и се съгласиха да направят едно разчистване на двора, за да може да го ползваме през септември месец, когато ще имаме сериозна събитийна програма. Все пак тази година се навършват 100 години от рождението на поета и ще бъде хубаво да поставим такъв акцент на неговото родно място с различни прояви.

Оптимисти сме, че фасадата на къщата и всичко останало ще се запази във вида, в който е било, и постепенно ще започне освежаване както на външното, така и на вътрешното пространство. За да може един ден тук да започнат да се случват и много събития с различна културна насоченост. В България има няколко арт-квартала, или квартали на творческите индустрии – в Пловдив (“Капана”), Варна, София и Бургас са започнати такива инициативи. Всяка от тях си има своята актуалност.

В нашия случай можем да помислим и за мрежа от творчески зони, които да са разпръснати в града. Засега сме идентифицирали 4-5 възможности – около трите големи храма в Стара Загора, южно от ул. “Сава Силов” около канала, в Станционната градина с бъдещата й реставрация, включително и на жп гарата сп прилежащите й площи… Предстоят разговори с Общината и с културни организации, с артисти, с които да разменим идеи за това. Дали сме си срок до края на годината да мислим за възможности.

Със сигурност обаче този участък тук си остава ядрото с трите къщи-паметници на културата, с характерния стил на близкия ресторант “Уникато” под тях, с Кукления театър и храма. Тези две институции създават много силна вибрация на мястото. “Къщата на архитекта” също е място, което създава съвременно изкуство и култура – Старозагорската опера направи вече няколко спектакъла в двора й. Вярваме, че с течение на времето, стъпка по стъпка, ще успеем да оживим това място.

Идеята за него се роди в няколко глави едновременно – един ден си говорехме с Боряна Каниду от “Къщата на архитекта”, Първан Симеонов се появи… Беше ясно, че всички, които са активни по тази улица, ще се включат рано или късно в целия процес. Имахме разговор и с митрополит Киприан, който също е склонен да предложи културна дейност, свързана с храма. Тепърва ще започнем да говорим и да представяме събития в този участък.

P1400961P14009523

В съседство отляво - Къщата на арх. Христо Димов

В съседство отляво – Къщата на арх. Христо Димов

В съседство отдясно - "Пегас"-ът

В съседство отдясно – “Пегас”-ът

#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн