Легендата на българския футбол Христо Стоичков се срещна със старозагорци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4434IMG_4496Кметът на Стара Загора Живко Тодоров приветства легендарния футболист Христо Стоичков пред Общината.

“Площадът е пълен, децата имат своя идол пред тях, това е показателно. Необходимо е да пазим и да отдаваме значимото на успехите на Стоичков, защото той направи толкова много за България, колкото друг не е. Всеки от нас, отивайки в независимо кое кътче на света – казвайки: Аз съм българин, първото, което чужденците казват е: Ние помним Стоичков!” С тези думи Живко Тодоров представи легендарния футболист. „Това е най-голямото признание – оценката и подкрепата от младите хора. Убеден съм, че в тази книга има много мъдрости, които ще им помогнат да станат футболисти, но и да бъдат хора. Стоичков е първо човек, а след това спортист. Благодаря му, че е тук. Стара Загора го обича. Ти си наш приятел“ – допълни Тодоров.

Камата е носител на званието „Почетен гражданин на Стара Загора“. Tой е в града за представяне на биографичната си книга „Историята“ и отбелязване на 25 години от спечелването на трофея „Златна топка“.

„По тези улици минавах през далечната 1986 година като войник, не съм забравил, че съм тръгнал оттук, затова се обръщам към вас като към съграждани. Горд съм, че съм пред вас с тази книга“, каза Стоичков. Той подари на кмета на Стара Загора копие на „Златната топка“ с пожеланието да съхрани кадърността си и умението си да върви напред. Реплика на футболната реликва получиха още и зам.-кметът Иванка Сотирова и общинският съветник Виктор Драголов.

Стоичков раздаде стотици автографи, а всеки желаещ имаше възможност да запечата в снимка и най-високото персонално футболно отличие, което Стоичков спечели през 1994 г. Допълнително настроение и усмивки донесоха още Димитър Туджаров-Шкумбата и Иво Райчев.

IMG_4283Христо Стоичков поздрави едни от най-малките футболни надежди на Стара Загора – децата от школата „Олимпия спорт“ посрещнаха на игрището зад Централна поща с бурни аплодисменти Златната осмица и получиха автографи и снимки. Още стотици малчугани и младежи от спортните клубове на „Берое“ и „Верея“ се снимаха със Стоичков на площада пред Общината.

По-рано днес Христо Стоичков и екипът му, председателят на Общинския съвет Таньо Брайков, заместник-кметовете Иванка Сотирова и Красимира Чахова, както и общинският съветник Виктор Драголов дадоха пресконференция пред старозагорските журналисти по повод промоцията на биографичната книга.

Авторът й – журналистът Владимир Памуков, разказа, че я е написал лесно, защото е бил пряк свидетел на повечето от описаните случки. По време на срещата със старозагорските медии стана ясно, че книгата е издадена в 50-хиляден тираж и е преведена още на испански, английски и полски език.

Пред микрофоните Христо Стоичков за пореден път заяви, че изпитва дълг към града и жителите му. Той обяви, че средствата от продажбата на книгата му в Стара Загора ще бъдат дарени в полза на лечението на 32-годишната Камелия Добрева. Тя е болна от остра Т-лимфобластна левкемия и се нуждае спешно от 328 xиляди eвpo за лечение.

„Помощта не се купува от аптеките, тя трябва да е в сърцето. Трябваха ми 10 секунди, за да реша да бъда част от каузата в подкрепа на Камелия, когато кметът Живко Тодоров и общинският съветник Виктор Драголов ми споделиха за заболяването на старозагорката“, каза легендарният спортист.

Стоичков получи по време на срещата и личен подарък от първия си командир във военно формирование 26110 в Стара Загора Атанас Ангелов – автентична войнишка униформа каквато е носил Камата през 80-те години, докато е служил в старозагорското поделение. Малко след това той се разходи по плаца и се върна към спомени от младежките години.
IMG_46955365333276
IMG_4239
#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн