Информационна кампания за сърдечната недостатъчност ще се проведе в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Българите подценяват сърдечно-съдовите заболявания
*
87783470% от българите погрешно считат, че водеща причина за смъртност у нас са онкологичните заболявания. Едва 30% са наясно, че това са сърдечно-съдовите заболявания. Липсва познаване на основните сърдечно-съдови заболявания и симптомите, свързани с тях. Това показват данни от национално представително проучване, проведено от от Дружеството на кардиолозите в България.

Проучването е проведено с цел изучаване на обществените нагласи и познаването на сърдечно-съдовите заболявания и в частност на заболяването „сърдечна недостатъчност“. Тя е най-честият повод българите над 65 години да влизат в болница. Смъртността от сърдечна недостатъчност се увеличава, за разлика от други сърдечно-съдови заболявания.

За да повиши знанието за това заболяване, ДКБ съвместно с Института за здравно образование организира информационна кампания в 13 града в страната, на която хората от рисковите групи да бъдат обучавани и информирани за основните симптоми и за начините на контрол на заболяването. Стара Загора е един от градовете, включени в кампанията, съобщи д-р Владимир Желев, водещ специалист-кардиолог с опит в диагностиката и лечението на сърдечната недостатъчност, началник отделение Отделението по кардиология и инвазивна кардиология в Медицински комплекс „Берое“.

В България 2/3 от хората умират от сърдечно-съдови заболявания, а сърдечната недостатъчност е естествен завършек  на всяка сърдечна болест. След диагностицирането й, повече от 50% от пациентите умират в рамките на първите 2 години и само 1 от четирима преживява 5 години. Дори болните с ракови заболявания живеят по-дълго и затова с право сърдечната недостатъчност може да се нарече „злокачествено заболяване”. За щастие, ние, лекарите, вече разполагаме с достатъчно възможности не само да удължим живота, но и да подобрим качеството му при тези пациенти. Ползите са значителни при навременна намеса и затова трябва да стимулираме хората с оплаквания от бърза умора, задух, гръден дискомфорт, отоци по долните крайници, кашлица с неясна причина да се възползват от лесният достъп до многото добри специалисти-кардиолози в региона“, посочи той.

По данни на НЗОК към 1 януари т.г. броят на диспансеризираните с това заболяване в страната е 153 348 души, 89,31% от тях са на възраст над 60 г. Разпределението жени – мъже е 54% на 46%. В Област Стара Загора диспансеризираните са 7868 души, отново предимно възрастни хора. 3053 души са били приети в болница в Стара Загора по повод на заболяването миналата година. 1 млн.445 хил. лв. е струвало тяхното болнично лечение.

За да бъдат запознати с рисковите фактори, симптомите и лечението на сърдечната недостатъчност, пенсионерските клубове в Стара Загора вече получиха информационни материали за заболяването, които да разпространят сред своите членове. Самонаблюдението и обучението на пациентите и техните близки са съществена част в лечението на това заболяване.  Всяка организация на възрастни хора може да заяви материали и на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 ч.

Повече за заболяването „Сърдечна недостатъчност“

Сърдечната недостатъчност е сериозно заболяване, при което сърцето не успява да изпомпва кръвта в тялото така, както трябва. В резултат на това не може да се достави достатъчно кислород и храна на тялото, за да работи то нормално.Това кара пациентите да се чувстват уморени и дори – изтощени.Организмът не може да елиминира добре остатъчни продукти от метаболизма – това води до отлагане на течност в белия дроб, както и в друга част на тялото – краката и коремната област. Възможно е сърдечна недостатъчност да се развие след друго сърдечно заболяване, например инфаркт или високо кръвно налягане.

В България от сърдечна недостатъчност годишно умират около 20 000 души. Смъртността от сърдечна недостатъчност се е увеличила два пъти, докато при други сърдечно-съдови заболявания като исхемична болест на сърцето, остър инфаркт на миокарда и други тя намалява.

Сърдечната недостатъчност е най-честата причина българите над 65-годишна възраст да влизат в болница. Статистиката отчита 120 000 хоспитализации годишно само за тази диагноза. Пациентите страдат от задух, умора, кашлица, отоци. Болестта е бреме и за близките им, защото налага много грижи и чести придружавания в болница заради хоспитализациите. Пациентите с тази диагноза често страдат от депресии. Причините за това са свързани с тревогите от ежедневния дискомфорт, болничния престой, натоварените близки.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн