14 старозагорски ученици участват в Световните математически финали във Фукуока, Япония

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
54543636742954543636742832 българчета, сред които 14 старозагорчета, днес решаваха задачи във World Mathematics Invitational – Световните математически финали във Фукуока – град в Южна Япония на остров Кюшу, на брега на протока Цушима.

Състезанието World Mathematics Invitational се провежда за ученици от подготвителен клас до 12 клас поотделно върху две теми раздел А, който е съставен от 15 задачи и раздел В, който е съставен от 10 задачи. Времето за работа и по двата раздела е 40 минути.

През 2017 г. World Mathematics Invitational се проведе в Хошимин (Виетнам), през 2018 г. в столицата на Корея Сеул, сега е вече в Япония.

Българските представители преминаха през квалификация, проведена през март в Стара Загора.

В Сеул миналата година успехът беше огромен – България завоюва една шампионска купа, 3 златни, 4 сребърни и 4 бронзови медала в конкуренция с 1800 състезатели от 21 държави – Китай, САЩ, Виетнам, Корея, Тайван и други.

Сега очакваме пореден български успех. Част от който се надяваме да е със старозагорски адрес. Но и самото участие във Фукуока е успех за младите български математици.

Самолетните билети за старозагорските таланти осигури кметът на общината Живко Тодоров, който направи поредната инвестиция в младите и в бъдещето на града, съобщи Любомир Любенов, координатор на българското участие в редица азиатски математически състезания.

Награждаването на победителите е на 18 юли.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн