Първи случай на морбили в региона. Взети са превантивни мерки за ограничаване на разпространението на заболяването в област Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Cherven krastНа 12.07.2019 г. е регистриран първият потвърден случай на заболяването морбили в област Стара Загора.

Най-вероятно се касае за внесена инфекция. Случаят е от гр. Гурково при мъж на 49 г. Приет е в Клиниката по инфекциозни болести веднага след завръщането си от Чехия, съобщиха от РЗИ – Стара Загора.

Регионалната здравна инспекция извърши епидемиологично проучване. Взети са всички необходими противоепидемични мерки. Заболелият все още е хоспитализиран в Клиниката по инфекциозни болести, а контактните с него хора се наблюдават. Предприети са действия за издирване и имунизация срещу морбили на всички деца от 13 месеца до 18-годишна възраст, които са без личен лекар и без данни за проведена имунизация. Предоставени са здравно-образователни материали на населението в гр. Гурково относно заболяването морбили. Провеждат се информационни беседи съвместно с община Гурково и неправителствената организация „Свят без граници”.

РЗИ – Стара Загора напомня:

При липса на данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола в имунизационния паспорт на детето родителите незабавно да се обърнат към лекар за ваксинация.
На лицата, имали контакт със заболели от морбили в друга държава или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили, е препоръчително извършването на серологично изследване в медико-диагностична лаборатория за установяване на наличието или липсата на защитен имунитет срещу заболяването.

При лицата, които са с липса на имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).
#

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн