За всички, които работят на компютър – безплатни прегледи за сухо око ще се проведат в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Ochi sqБезплатни прегледи за сухо око започват другата седмица в Стара Загора. Те се организират в рамките на кампанията „Право на зрение“ на Института за здравно образование, с партньорството на Медицински център “Верея”. От 16 юли до 23 август по график офталмолозите на „Верея“ ще преглеждат всички, които имат оплаквания, характерни за сухото око: очен дискомфорт при работа с компютър или запрашена среда, сухота, сърбеж, зачервяване, замъгляване на зрението, дразнене от светлина, умора на очите, парене, чувство за чуждо тяло, сълзене.

Прегледите ще се провеждат на адрес ул. “Кенали” 4, бивша Военна болница, със задължително записване на единния номер на кампанията: 070010126 (на цена на градски разговор), всеки делничен ден от 10 до 16 ч., с кратка обедна почивка. Можете да се запишете и онлайн тук: http://screening.healthedu.eu/ Часовете се дават до изчерпване.

Синдромът на сухото око е много разпространен, един от всеки 5 души страда от него, като след 40-годишна възраст процентът нараства. Обикновено хората се самолекуват с капки, но те често само влошават ситуацията, твърдят офталмолозите. През лятото оплакванията се увеличават заради горещото и сухо време и запрашеността. Това е и причина настоящата кампания да бъде проведена именно в летните месеци.

Синдромът на сухото око може да се причини от множество фактори, включително фактори на околната среда, определени видове лекарства и съществуващи медицински заболявания. Две от най-честите причини за сухото око са напредналата възраст и хормоналните проблеми, като жените, които навлизат в менопаузата, са най-честата група пациенти, страдащи от сухо око.

Автоимунни и други заболявания, някои видове лекарства, намалено мигане заради работа с компютър, четене също могат да доведат до сухо око, както и контактните лещи и лазерна или рефрактивна очна хирургия.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн