РЗИ – Стара Загора с превантивни мерки за недопускане на морбили в региона

STZAGORA.NET
*
Cherven krastРегистрираните случаи на морбили в България до 17  юни 2019 г. са 933 в единадесет области – София-област, София-град, Бургас, Велико Търново, Кюстендил, Монтана, Пазарджик, Перник, Пловдив и Русе, където са регистрирани единични случаи или епидемични взривове.

Интензивното разпространение на морбили в държавите на ЕС/ЕИП продължава, като към месец май 2019 г. 19 държави членки съобщават информация за регистрирани случаи. С най-много от началото на 2019 г. са Румъния (1027, с 4 починали), Франция (852, с 1 починал), Литва (569), Италия (557) и Полша (554).

Продължават взривовете от морбили в съседни държави: Северна Македония (1081, с 3 починали) и Сърбия, с регистрирани 5790 случая с 15 починали.

В Европа най-много случаи на морбили са докладвани в Украйна – 45 147, със 17 починали, регистрирани само през първите 4 месеца на 2019 г.

Предстоящият летен туристически сезон и засиленият поток на туристи и сезонни работници от други държави, с регистрирани случаи на морбили, създават предпоставки лица, пристигнали в рамките на т.нар. инкубационен период (времето от заразяването на организма до появата на първите клинични признаци на заболяването), да заболеят по време на престоя си в страната, с което да допринесат за разпространение на заболяването в курортите и свързаното с това негативно влияние върху здравеопазването, икономиката, туризма, както и с нереализирани ползи поради загуба на работна сила и отлив на туристи от страната.

В област Стара Загора към 14.06.2019 г. не са регистрирани случаи на болни от морбили.

За предпазване на децата от морбили и други тежки ваксинопредотвратими инфекции и техните усложнения най-добрата защита е извършването на имунизация (имунизация на 13-месечна възраст и реимунизация на 12-годишна възраст).

При липса на детето в имунизационния му паспорт данни за извършена имунизация срещу морбили, паротит и рубеола, родителите незабавно да се обърнат към личния лекар за ваксинация.

Препоръчително е извършването на серологично изследване за установяване наличието или липсата на защитен имунитет срещу морбили на лицата, имали контакт с морбили в друга държава, или пребивавали в държава с данни за разпространение на морбили.

Изследването може да се извърши в регистрирани медико-диагностични лаборатории.

При лицата, които са с липса на имунитет, е препоръчително да се направи една доза ваксина срещу морбили (комбинирана ваксина срещу морбили, паротит, рубеола).

Д-р Златина Нанева
директор на РЗИ – Стара Загора
#


социално споделяне


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн