Предстоящи събития в Регионална библиотека „Захарий Княжески“, 17-23 юни 2019 г.

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Bibliotekata 35017 юни 2019 г. (понеделник), 17:30 ч., зала първи етаж
Отчитане на шестия национален литературен конкурс „Николай Лилиев”.
Организатори: Община Стара Загора; Фондация „Космос – Димитър Брацов“; Народно читалище „Николай Лилиев“ – Стара Загора; вестник „Литературен глас“; списание „Птици в нощта“; Издателски консорциум „Кота“ – Стара Загора; Регионална библиотека „Захарий Княжески“.
Вход свободен.

18 юни 2019 г. (вторник), 18:00 ч., зала първи етаж
Лекция на тема: „Пътешествие в конуса на лунната сянка” – за предстоящата експедиция за наблюдение на пълното слънчево затъмнение на 2 юли 2019 г. в далечна Аржентина на двама старозагорци – Пенка Мъглова и Алексей Стоев от Института за Космически Изследвания и Технологии при БАН. Експедицията се провежда заедно с дългогодишните партньори на българския екип, учени от Физическия интститут „Лебедев”, Москва и Института по астрофизика в Париж. Научната програма предвижда изследване структурата на короната в дълбок минимум на слънчевата активност. От територията на малкото градче Кинес (недалеч от гр. Кордоба) при хубаво и ясно време се предвижда фотографиране на короната на Слънцето в бяла светлина, получаване на изображения на емисионната корона в зелена светлина, астрометрично заснемане на избрани моменти от частичната фаза на явлението, фотометрия на осветеността на небето в хода на слънчевото затъмнение, измерване на основните метеорологични параметри и наблюдение на оптичните атмосферни ефекти в денят на затъмнението. Затъмнението ще продължи малко повече от 2 минути!
Ще бъде представена и цялостната концепция за наблюдение на впечатляващото небесно събитие, включително и със спектрографа на 4 метровия NTTтелескоп, в Европейската Южна обсерватория в пустинята Атакама, Чили, където ще е разположен френският екип.

19 юни 2019 г. (сряда), 19:00 ч., зала първи етаж
Благотворителен концерт за Ангел Драгнев, организиран от ученици от НУМСИ „Христина Морфова” и Антонио Дачовски.

20 юни 2019 г. (четвъртък), 18:00 ч., зала първи етаж
unnamedДоц. Тонка Василева, преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски”, представя документалната книгата „Незаличима диря – съдбата на малоазийските българи” (2016). „Незаличима диря” е посветена на съдбата на малоазийските българи, живели в над 20 селища на Западна Мала Азия до XX век. Те са прогонени насилствено от своите домове през 1914 година, а имотите им не са заплатени. Самата доц. Василева е потомка на изселнически род от ивайловградското село Орешино. Авторката описва бита, духовна култура и нерадостната бежанска съдба след 1914 г. на малоазийските българи. Представена е и експедицията „По следите на малоазийските българи”, проведена през 2009 година.
Организатори: Регионална библиотека „Захарий Княжески” – Стара Загора съвместно с Тракийско дружество „Одринска епопея” – Стара Загора.

21 юни 2019 г. (петък), 18:00 ч., зала първи етаж
Концерт на учениците от класа на Красимир Къшев от НУМСИ „Христина Морфова”.

22 юни 2019 г. (събота), 10:00 ч., зала Библиофония
Лекция на сп. „9 месеца”. Тема: Къпане, гимнастика и закаляване на кърмачето”. Лектор: Ася Найденова, акушерка в УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович”.

22 юни 2019 г. (събота), 11:00 ч., фоайе първи етаж
Сутрешно кафе с Диего Галдино! Издателство „Кръгозор“ представя Диего Галдино, италиански автор, собственик на кафене в Рим, където работи като барист. На български преведени три негови романа. Вход свободен.

23 юни 2019 г. (неделя), 17:00 ч., зала първи етаж
Спектакъл „Рейс” от Станислав Стратиев на театрална студия „Игра” с ръководител Илчо Димитров.
#

nov

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2019 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн