Обявена е сметка за дарения за ремонт на храма “Рождество Христово” в Шипка

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Shipka Hram-pametnikВъв връзка с проявен интерес за подпомагане ремонт и реставрацията на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир, Старозагорската св. митрополия известява следното:

През 2002 година, ноември месец, започва ремонт на камбанарията от петербургската Балтийска строителна компания, който завършва през януари 2003 г., но за съжаление използваните материали и ремонтът не са извършени качествено и проблемите остават временно скрити.

Поради високата влажност и рязката промяна в климатичните условия разрушаването на камбанарията продължава. През 2018 година с решение на Старозагорския епархийски съвет се възложи на строителна фирма да провери състоянието на камбанарията поради причината, че количеството на падащи елементи се увеличи, както и техните размери, и се наложи част от северната фасада да бъде обезопасена с метални бариери. През месец август професор Назърски с представители на фирма „ВЕБЕР“ направиха оглед и изследваха състоянието на камбанарията и материалите, които са необходими за нейната реставрация, също така направиха 3D заснемане и количествено-стойностна сметка, необходима за реставрация. Представителите на фирма „ВЕБЕР“ увериха, че в тяхна лаборатория могат да изготвят липсващите керамични елементи и тухли, както и необходимата строителна химия за реставрацията на камбанарията със същата структура, което гарантира цялостното възстановяване на камбанарията и на якостните качества на зидарията и цялата орнаментика. От септември месец същата година е спряна от използване най-голямата 12-тонна камбана, с цел спиране на разрушаването, което се получава от вибрациите й.

Приканваме всички имащи възможността и желанието да направят дарение, да го извършат по сметка:

Банка ДСК, Стара Загора,
Фонд „Църкви и Манастири“
IBAN: BG84STSA93000005734285
BIG: STSABGSF
с изрично упоменаване, че дарението се извършва за ремонт и реставрация на камбанарията при храм „Рождество Христово“ – Шипченски манастир.

ОТ ЕПАРХИЙСКОТО РЪКОВОДСТВО
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн