Големият Ян Енглерт получи „Златната липа“ и любовта на старозагорци

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1133IMG_1128Седмото издание на Международния филмов фестивал „Златната липа“ 2019 бе открито тази вечер в залата на Държавна опера Стара Загора. Над 50 филма от 26 държави са включени в програмата. За пет дни сред аромата на липи европейското кино ще намери своя дом в Стара Загора. Зрителите ще могат да видят качествена извадка от случилото се на европейската кино сцена през последните две години, а също и най-интересното от българското кино.

„Добре дошли! Пожелавам на всички прекрасен престой в Стара Загора. Вчера тук имаше буря, но винаги след бурята има слънце и хубаво време. Нека настроението Ви да бъде слънчево и да се радвате на този уникален седми фестивал. Призовавам публиката да бъде активна, да бъде пълна тази зала и да се радвате на киноизкуството, защото в днешно време духовността и подкрепата на културата са много важни“ – каза при откриването кметът Живко Тодоров.

„Този фестивал винаги е очаквано и вълнуващо събитие. Най-големият успех е, че през тези седем години успяхме да провокираме и да възродим интереса към европейското кино. Отдайте се на магията му“, призова Магдалена Ралчева, директор на фестивала. Тя благодари на Община Стара Загора и на кмета Живко Тодоров за подкрепата, която оказват на фестивала.

На крака и с бурни аплодисменти хората залата посрещнаха полския актьор Ян Енглерт, който тази година е специален гост на „Златната липа“, на фона на снимки от участието му във филма „Осъдени души“ на Въло Радев от далечната 1975 г. Поколения българи го помнят и обичат от знаковата му роля на отец Ередия.

Ян Енглерт получи специалната награда „Златна липа 2019“ за цялостен принос в киното. Той е роден през 1943 г. във Варшава и е сред най-изявените полски актьори, режисьори и театрални педагози. На 14-годишна възраст дебютира във филма на Анджей Вайда „Канал“. През 1964 г. завършва Националната Академия по драматично изкуство „Александър Зелеврович” във Варшава, непосредствено след това постъпва в Съвременния театър. Изпълнител е на над 100 филмови и театрални роли, за които получава множество престижни награди, а в това число и наградата за ролята на отец Ередия във филма на Въло Радев „Осъдени души“. През т.г. Ян Енглерт бе удостоен със званието Доктор Хонорис Кауза на НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“.

„Аз съм жив, щом ме помните, значи съм жив!“ – развълнувано сподели актьорът на български език. Той разказа, че има много приятели в България покрай филма. Разказа и историята на “Голямото прецакване (1992) – един от най-известните филми с негово участие, чиято прожекция последва след откриването.

Утре Ян Енглерт ще открие своя звезда в Алеята на липите и ще посади свое дръвче, подобно на носителите на същата награда от предишните издания на фестивала – Мария Статулова, Джанкарло Джанини, Васил Михайлов, Татяна Лолова, Гинка Станчева и Васил Банов.

IMG_0986IMG_0913

IMG_1036IMG_1069
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн