Кандидат-гимназисти от Гълъбово посетиха ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Енергетикът Стойчо Андреев подари своя дърворезба на учениците и ги прикани да учат и да работят в Гълъбово
*
3_CGME3 DSC_004625 седмокласници от Основно училище „Христо Ботев“, гр. Гълъбово, посетиха днес ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Учениците имаха възможност да разгледат централата отблизо и да се запознаят с производствения процес, както и да научат повече за различните професии в енергопроизводството. Посещението в централата е в рамките на седмата областна Панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране 2019 г. в област Стара Загора и част от партньорството на компанията с Професионалната гимназия по енергетика в Гълъбово. Панорамата има за цел да подпомогне младите хора да направят своя информиран избор на средно училище, като се запознаят с професии и специалности, съобразени с нуждите на пазара на труда в региона.

„Учениците, които ни гостуваха, имаха възможността да се запознаят отблизо с процеса на работа на централата и с различните професии, които ние предлагаме. Много бихме се радвали, ако в бъдеще именно някои от юношите, които днес бяха гости на компания, някой ден да станат част от екипа ни и успеят да развият потенциала и възможностите си при нас.“ коментира Алесандро Морето, директор на централата.

Специален подарък на Професионалната гимназия по енергетика и електротехника направи един от най-опитните енергетици в компанията – Стойчо Андреев. По повод празника на славянската писменост и култура 24 май той изработи специална дърворезба с ликовете на Св. Св Кирил и Методий. Стойчо Андреев е дългогодишен служител на централата. Той завършва Професионалната гимназия през далечната 1980 г., след което веднага започва работа в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ като помощник-оператор на парна турбина. Целият му трудов стаж преминава в електроцентралата, а днес е ръководител на производствена смяна. С дърворезба се занимава от 2005 г. като самоук майстор и вече има зад гърба си няколко изложби, включително в Трявна – градът-люлка на дърворезбарската школа. Дърворезбите му са вдъхновени от различни ренесансови картини на световноизвестни художници. Тази специално е изработена от 17-годишно орехово на тема “Кирил и Методий като символи на знанието”. Стойчо Андреев ръководи лятната практика през 2018 г. на учениците от гимназията, които избраха да стажуват в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“. Той призова младите хора да продължат да учат, да изберат енергетиката за своя професия и някой ден да работят в централата.

„КонтурГлобал Марица Изток 3“ осигурява над 500 работни места, основната част от които са в района на Стара Загора и Гълъбово. Тя предлага на своите нови служители позитивна работна среда, въвеждащо обучение, план за кариерно развитие, както и възможности за участие във вътрешни програми за обмен и в международни проекти. Компанията осигурява добро заплащане, допълнително здравно осигуряване, безплатна храна и транспорт на хората от екипа си.

“КонтурГлобал Марица Изток 3″ притежава и управлява първата топлоелектрическа централа на лигнитни въглища в Югоизточна Европа, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност на труда и опазване на околната среда. Централата произвежда 10% от електроенергията в България, използвайки местни енергийни източници и така допринася за гарантиране на енергийната сигурност и независимост на страната. Над 1,4 милиарда лева са инвестирани за гарантиране надеждната работа на централата и в мерки за опазване на околната среда. Акционери са международната енергийна компания ContourGlobal (73%) и Националната електрическа компания (27%).

CGME3 DSC_0090CGME3 DSC_0108
#vvv

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн