Музей на водоснабдяването и канализацията откриха в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1400670Музей на водоснабдяването и канализацията бе открит днес в Стара Загора на територията на Градската пречиствателна станция за отпадъчни води на “ВиК” ЕООД. Изготвянето на инсталация с триизмерна визуализация, свързана с функционирането и управлението на ВиК инфраструктурата и предоставянето на ВиК услугите, е изпълнено по проект “Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК” на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.” с бенефициент МРРБ.

С помощта на макет на урбанизирана територия и мултимедия в музея е представено функционирането на водоснабдителната и канализационната система по пътя на водата. По този начин посетителите могат да се запознаят с дейностите, които изпълнява ВиК операторът – къде и как се добива водата, как се транспортира тя до населените места, кои са основните елементи на една водоснабдителна и канализационна система и какво представлява един цялостен план на ВиК мрежата в градска среда. В ролята си на постоянен образователен център експозицията цели да обогати познанията за нея на обществеността – ученици, студенти, специалисти и др.

В музея са разположени информационни табла и аудио-визуална техника, изложена е в историко-познавателен план хронологията на използваната ВиК арматура – различни модели водомери, включително най-новите – с предавател за автоматично електронно отчитане на показанията, както и архивни материали.

На откриването присъстваха Иванка Виденова – директор на Дирекция „ВиК“ в МРРБ, зам.-областният управител Димитър Драчев, инж. Еньо Енев – зам.-директор на „ВиК“ ЕООД – Стара Загора, инж. Пеньо Пейков – главен инженер на дружеството, служители и представители на Асоциациите по ВиК от страната.

Освен в Стара Загора музеи на водоснабдяването и канализацията са обособени в още 3 града – Варна, Смолян и Пазарджик. Идеята е те да се превърнат в постоянен образователен център за придобиване на навици от страна на потребителите за отговорно отношение към водата и опазването на околната среда.

“Защо е толкова важно да говорим за отрасъл “Водоснабдяване и канализация” в нашата страна? Защото в България имаме над 90 хиляди километра водопроводи и канали, множество пречиствателни и помпени станции, редица съоръжения, които изискват адекватна поддръжка, за да имаме едно устойчиво предоставяне на ВиК услугите в страната. Отрасълът е изключително сложен, изисква високо ниво на подготовка на кадрите, за да може всичко това, което е построено, да продължи да работи години напред. То трябва да бъде разширявано, модернизирано, а отрасълът трябва да създава и своите кадри, за да осигурят нужната поддръжка на инфраструктурата” – каза Иванка Виденова.

Откритият днес обект е част от програма, която е фокусирана върху следващото поколение – децата и младежите, за да видят те отрасъла като възможност за собственото си професионално развитие. В момента в страната в системата на водоснабдяването и канализацията работят над 15 000 души, но те са крайно недостатъчни. “Надявам се, че с инициативи като тази, за която благодаря и на гостоприемството на Община Стара Загора, на Област Стара Загора и, разбира се, на гостоприемството на ВиК – Стара Загора, ще можем да имаме последователи във всички градове на нашата страна и наистина все повече хора да преоткриват отрасъла като един сериозен бизнес и възможност за реализация” – допълни представителката на МРРБ.

“Надявам се да умножаваме броя на експонатите тук, в модерната пречиствателна станция на Стара Загора. И нека това да е един интересен обект за тези, които се интересуват от историята на това, как се подава най-жизнено важният продукт на хората – водата” – каза при откриването на музея инж. Еньо Енев.

Инж. Пеньо Пейков пък разказа интересни факти от историята на старозагорското водоснабдяване от Римско време до наши дни:

При строителството на язовирите “Копринка” и “Чаталка” са намерени елементи от водоснабдителни съоръжения дори от времето на траките – сподели главният инженер на ВиК – Стара Загора. Преди и след Освобождението на два пъти е ремонтиран водоизточникът в местността “Пет кладенеца” (на изхода на Стара Загора към Казанлък). Той представлява хоризонтални дренажи, които водят до проходими галерии. Оттам е прокаран водопровод към града, който е захранвал няколко чешми – частни и обществени, както и Винената фабрика до жп гарата. 1903 година е била много сушава за града. След измирането на много хора и животни управата на града се е замислила за по-масово водоснабдяване на Стара Загора. През 1903-1904 г. е възложено изготвянето на проект за водопровод с водоснабдителна норма 40 литра на жител в денонощие, което е бил европейския стандарт за онова време. Осъществяването на проекта е започнало през 1907-1908 г. С протокол от 28 юли 1908 г. тогавашният кмет на Стара Загора и двама от заместниците му, в присъствието на общински съветници, решават водоснабдяването на града да се обособи като сериозна отделна дейност. По този повод през 2008 г. Стара Загора отбеляза 100-годишнината от началото на водното дело в града. Старозагорското водоснабдяване е модернизирано на няколко пъти след това през годините. През 1950 г. са пуснати в експлоатация водоизточниците в Кольо Ганчево, след това – водопроводът на балканска вода от района на с. Дунавци, системата по поречието на Тунджа край Ръжена, Ягода и Зимница. Поради амортизация на съоръженията постепенно се стига до воден режим в Стара Загора, който е прекратен след реконструкцията на водоснабдителната система посредством първия воден заем през 2001 г. и втория заем от 2008 г., който все още се изплаща. Междувременно от 60-те години насам върви изграждането на канализационни системи в Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Раднево и др. В региона работят 4 пречиствателни станции за отпадъчни води, като в момента е в ход строителството и на петата поред – в Чирпан.

Още по темата:
Книга на над 100 години разкрива тайните на старозагорския водопровод

P1400633P1400630
P1400637
P1400640
#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн