Внезапна мощна геомагнитна буря днес. Два облака слънчева коронална маса (CME) достигат до Земята утре

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
5665465През изминалото денонощие геомагнитната обстановка се активизира най-напред до нива на планетарна геомагнитна буря със средна мощност (Kp=6;G2) днес сутринта между 06ч и 09ч, а след това и с голяма мощност (Kp=7;G3) между 09ч и 12ч българско време. Над България геомагнитната обстановка в тези интерали беше регистрирано геомагнитно смущение (Kp=4), а след това и слаба буря (K=5).

Вчера привечер скоростта слънчевия вятър в околностите на Земята започна бързо да нараства и от 350 км/с вчера следобяд тя достигна днес сутринта до около 550 км/с. В момента скоростта на слънчевия вятър е приблизително 500 км/с. Колебанията на вертикалната компонента (Bz) също се засилиха и бяха в диапазона между -15nT и +9nT. В момента Bz е равна приблизително на -13.5nT.

Това активизиране на обстановката в близкото до Земята междупланетно пространство е доста неочаквано и не бе включено в прогнозите за космическото време от предните дни. Най-вероятната причина за това е срещата на Земята с “изтърван”, т.е. нерегистриран слънчев плазмен облак (CME). Това доведе до рязко покачване на геомагнитната активност тази сутрин, включително до ниво на мощна планетарна геомагнитна буря (Kp=7; G3).

Утре и на 16 май обстановката в околоземното космическо пространство доълнително ще се активизира, тъй като до Земята ще достигнат двата CME-облака, изхвърлени от Слънцето на 11 май, а на 16-ти ще пристигне и трети CME облак, който възникна след избухване на протуберанс в района на активната област 2741 вчера привечер. Поради това в рамките на 3-дневната прогноза (14-16 май) има условия за планетарни геомагнитни бури, включително и такива със средна или голяма мощност (5 <=Kp <= 7; G1,G2 или G3).

Очаква се мощна аврорална активност над полярните райони на Земята.

HELIOTA®AXY.COM – ЦССЗМ Ст.Загора
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн