Над 400 деца боядисваха яйца в храм в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_7292IMG_7348Близо 1000 яйца боядисаха деца от старозагорски училища на Велики четвъртък в катедралния храм „Св. Николай“. В ритуала участваха деца изучаващи религия в училище, както и деца от неделните училища и социалните домове в епархията.

„Бъдете радостни, че сте заедно. Дошли сте в храма и ние сме дошли при Вас, както господ Бог е казал: Оставете децата да дохождат при Мене и не им пречете, защото на такива е царството Божие! Пожелавам Ви успех“, благослови начинанието старозагорският митрополит Киприан. Малчуганите получиха картички и списанието „Божествени искрици“, издание на Старозагорската митрополия. Децата пък поздравиха митрополит Киприан със стихотворение.

Общественият посредник Надежда Чакърова-Николова зарадва малчуганите с лакомства в рамките на кампанията „Великден за всеки“.

Около наредените в двора на храма маси, момчета и момичета се надпреварваха, кой ще боядиса първото яйце-естествено червено. Всички, които боядисваха яйца, можеха да си ги занесат вкъщи и да зарадват близките си.

По-рано днес за трети път в катедралния храм „Св. Николай“ владиката извърши чина на ритуала на умиване на нозете на 12 свещенослужители от епархията.

От 12.30 часа митрополит Киприан боядисва яйца с учениците, изучаващи религия в XII ОУ „Стефан Караджа“, в старозагорския квартал „Лозенец“.

Утре на Разпети петък в 8.00 часа започват Царски часове и вечерня, на която ще бъде изнесена Плащаницата Христова в Митрополитски храм „Св. Димитър“.

На 27 април в 23.00 часа на площада пред Общината митрополит Киприан ще донесе Благодатния огън от Йерусалим. Той ще бъде посрещнат от кмета Живко Тодоров, свещеници и много миряни. Хорът на Старозагорската опера ще изпълни църковни песнопения. След това литийно шествие ще отнесе огъня до катедралния храм „Св. Николай“, където в 23.30 часа ще започне Великденското (Пасхално) богослужение.

Навръх Великден от 11.00 часа в катедралния храм „Св. Николай“ ще бъде отслужено Пасхално вечерно Богослужение. От 15.00 до 17.00 часа в Митрополитския дом владиката Kиприан ще приема от епархиотите пасхални поздравления „Христос Воскресе“, а той от своя страна ще преподаде архипастирски Пасхален благослов.
IMG_7324IMG_7241
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн