За да останем хора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
NotreDame-Nie_sme_zaednoНотр Дам е паметник колкото на християнството, толкова и на световната литература – благодарение на Виктор Юго. Емоцията на българите към Парижката света Богородица минава по-скоро през едноименния му роман, издаден през 1831 г.

По-новите поколения, които телевизията отучи да четат, не са и чували за Квазимодо и Есмералда, затова не разбират откъде идва този порив да помагаме на французите за катедралата.

Великият роман на Юго и Нотр Дам са преплетени в неподатливо на времето единство. Готическият храм и трогателната човешка история са съединени завинаги в едно от най-великите произведения на човешкия дух. Затова са нещо свято за всеки, докоснал се до тях.

Какво събитие може първо да покруси, а след това и да мобилизира целия свят до такава степен, че за 48 часа да бъдат събрани дарения в размер на безпрецедентните един милиард евро? Пожарът и възстановяването на Нотр Дам, естествено. Съхранявайки за поколенията катедралата, ние запазваме за тях и великия хуманизъм, който Юго ни предаде. За да останем хора.

Notre Dame de Paris – Belle (1998)
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн