Географски фестивал се провежда в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_6760IMG_6732Петото издание на Българския географски фестивал, който се провежда днес и утре в Стара Загора, събра над 600 участници от цялата страна.

Организатори са образователният портал Географ БГ, Българското географско дружество, Община Стара Загора, РБ „Захарий Княжески“ и Второ основно училище „Петко Р. Славейков“.

Д-р Димитър Желев, създател на образователния портал Географ БГ, благодари на кмета Живко Тодоров и на Община Стара Загора за подкрепата. Кметът Живко Тодоров бе удостоен и с почетния знак на фестивала.

„Благодарим за оценката. Кметът Живко Тодоров даде ход на сътрудничеството ни, а д-р Желев с настойчивост и плам организира събитието. Стара Загора е много близо до географския център на страната и затова толкова много инициативи се провеждат тук. Желая на участниците да усетят атмосферата и духа на един от най-старите градове у нас и в Европа“, каза на откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя препоръча на младите хора да опознават България, защото само така можем да запазим корените си.

На откриването в залата на Държавна опера Стара Загора присъстваха още Татяна Димитрова – началник на Регионалното управление на образованието, Милена Желязкова – директор на Второ основно училище „Петко Рачов Славейков“, университетски преподаватели и много млади хора. Те изгледаха спектакъл с участието на възпитаници на Второ основно училище, съорганизатор на фестивала.

Програмата на форума включва 21 събития, 10 тематични щанда, три изложби. За купите и медалите в ученическите първенства ще се борят 42 отбора и повече от 250 индивидуални участници.

Инициативата за Географския фестивал е на проф. Румен Пенин, който е и председател на Организационния комитет за провеждането му. По здравословни причини той не успя да пристигне в Стара Загора, но изпрати поздравителен адрес към участниците.

Целта на проявата е хора, занимаващи се с география под различни форми – като наука, образование, хоби, бизнес, да се срещат и общуват неформално, да се организират събития, показващи възможностите за професионална квалификация, учениците да видят програмите на университетите, в които могат да се обучават, студентите да видят бизнеса, който се занимава с география.

В състезателната част влизат отборното състезание „Географиада“, което се провежда в два кръга, индивидуалното „Разходка с изненади“, при което след разходка из центъра на града и беседа участниците решават тествърху предоставената от гидовете информация. За пръв път тази година ще има и студентски географски куиз, както и обучение за работа с картографски софтуер Map Creator..

Във фоайетата на Държавната опера са разположени три изложби – на Българския антарктически институт, представяща дейността на базата на остров Ливингстън, „Географията – пътешествие и приключение“ с фотографии на проф. Румен Пенин, и арт инсталация с пощенски картички от цял свят, осъществена в партньорство с Уикипедия на български език.
IMG_6699IMG_6684
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн