БСП е на път да стори фундаментална политическа грешка, която ще й тежи с години

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Социалисти не дават старозагорци да събират средства за Нотр Дам, искат да бъдат пренасочени
*
TochkaВ писмо, изпратено до медиите от основната партийна организация “Център” на БСП – Стара Загора, социалистите отправят “предизвикателство”, както са го нарекли, към кмета на Стара Загора Живко Тодоров, в което настояват средствата, които ще бъдат събрани от старозагорци като символична помощ за изгорялата катедрала Нотр Дам в Париж, да бъдат пренасочени за реставриране на християнските храмове в селата Ловец, Памукчии и Козаревец.

Както неведнъж вече ние от “Стара Загора днес” (http://stzagora.net) заявяваме, дълбокото ни убеждение е, че едната кампания, международната – за Нотр Дам, която старозагорци подкрепят със самочувствието на граждани на един съвременен ЕВРОПЕЙСКИ град, в никакъв случай не противоречи на други, паралелни кампании, които могат да акумулират средства за наши, български, паметници на културно-историческото наследство, в това число и на християнски храмове.

Според нас би било чудесно, ако от БСП, вместо да изискват пренасочване на средствата от едната кампания, ДА ОРГАНИЗИРАТ САМИ втора кампания за набиране на средства за цитираните храмове. Това е можело да бъде сторено от страна на БСП и досега, без да чакат обявяването на друга кампания, средствата от която да поискат. Но все още не е късно да направят нужното. Извън всякакво съмнение е, че старозагорци ще подкрепят една такава благотворителна инициатива.

Обявяването на БСП против събирането в Стара Загора на средства като знак на символична помощ за Париж е заредено обаче с два нелицеприятни негатива.

Първият е свързан с констатацията, че социалистите, обявявайки се на думи за проевропейска партия, на дело се индикират точно в обратната светлина. Ако това е така, то следват още по-неприятни въпроси относно това, каква точно партия е днешната БСП на Нинова, Йончева и Станишев и към какво развитие води България в ролята си на един от основните участници в политическия процес у нас.

Вторият е свързан с очевидния факт, че БСП се опитва да яхне и използва за свои популистки предизборни цели първосигналната реакция, проявена от някои, изразяваща се с твърдението: “Ние в България сме бедни и нямаме пари за богатите французи”.

Но както твърдящите това, така и в БСП би трябвало да си спомнят, че откакто е в Европейския съюз, България, в това число и Стара Загора, са получили безвъзмездно стотици милиони евро помощ на развитието си – средства, събрани от данъкоплатците в ЕС, в това число и от тези във Франция. С тези средства от европейските данъкоплатци през последните години чрез присъединителните европрограми в Стара Загора и в полза на всички старозагорци коренно бяха обновени градският транспорт и редица други съществени елементи от градската инфраструктура, които са пред очита на всички.

Досега българската история не помни партия да се е обявявала против благотворителна инициатива, и то с международен отзвук. Заставайки на днешните си позиции, БСП е на път да стори ФУНДАМЕНТАЛНА ПОЛИТИЧЕСКА ГРЕШКА, която ще й тежи с години. Отказът си е отказ, независимо зад какъв благовиден предлог е скрит. Засега негативът произлиза от една отделна основна партийна организация и все още е поправим.

Максим Добрев
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн