Показват разработки от съвместно архитектурно ателие на френски и български студенти в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Студенти от Висшето училище по архитектура „Ла Вилет“ в Париж и техни колеги от Университета по архитектура, строителство и геодезия – София ще представят свои разработки на идеи и визия за урбанистично устойчиво развитие на Стара Загора. Те са резултат от проведеното съвместно „Архитектурно ателие 2018-2019 г.“ и ще бъдат показани на 22.04.2019 г. в общинската зала „П.Р.Славейков“ от 13,00 ч.

По покана на Община Стара Загора съвместното архитектурно ателие на френски и български студенти започна работа в Стара Загора на 12 октомври 2018 г. Над 30 бъдещи архитекти от Университета Ла Вилет и петима техни български колеги от УАСГ под ръководството на арх. Цвета Кирова прекараха 5 дни в града, за да се запознаят с него. Основната тема на ателието в Стара Загора беше възстановяването и трансформацията на стари сгради, на античните пространства в града и неговото културно наследство.

На студентите бяха предложени теми за обновяване на пространствата на Античната улица и Градския пазар, както и идеи за сградата на Първо основно училище, индустриални сгради и малка жилищна сграда с възрожденска архитектура. От Тракийския университет предложиха препроектиране на библиотеката и на отворено пространство, което включва паркинг и залесени площи. Старозагорските архитекти също са подготвили задачи за бъдещите си колеги. Една от най-интересните е за централен площад с частично покритие на Античната улица.

Участниците от двете страни провеждат за трета поредна година съвместни ателиета, в които формират екипи и работят заедно по зададени от градовете теми.

Партньори на Община Стара Загора са Тракийският Университет, Търговско-промишлена палата Стара Загора и Кооперативното Дружество “Цветоскоп”, гр. Париж, Франция.
photo maquettemodel 2
model 3model 1
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн