Започна събарянето на 54 незаконни сгради в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Кметът Живко Тодоров: Визията за Стара Загора не включва гето в кв. “Лозенец”. Общината ще изчисти всичко и ще изнесе строителните материали, за да не остане замърсяване. 
*
P1400438P1400418В Стара Загора започна събарянето на 54 незаконни сгради в два от кварталите на града – “Лозенец” и “Кольо Ганчев”. Тази сутрин в присъствието на кмета Живко Тодоров и десетки медии бяха съборени първите три масивни постройки в местността “Карасиврия”. Това е в посока Средна гора от големия завой в края на кв. “Три чучура-север” – една много хубава, зелена територия в покрайнините на Стара Загора, която обаче през годините постепенно е “обрасла” с десетки незаконни къщи, вдигнати от роми, придошли в Стара Загора от други краища на страната, от различни градове и села, и самонастанили се във въпросните незаконни къщи.

Тези сгради са строени навремето, от хора, които вероятно са си правили сметката къщите им да бъдат узаконени в определен момент. Това обаче няма как да се случи, категорично заяви пред камерите и микрофоните кметът на Стара Загора. “Вече има влезли в сила актове за премахването на тези незаконни постройки, които трябва да бъдат изпълнени. Няма никакъв начин и шанс те да бъдат узаконени. Незаконното строителство трябва да се премахва – каза Живко Тодоров. – Целта на тази акция е да се покаже, че не може да се строи така, и да има превантивен ефект спрямо онези, които тепърва се канят да строят незаконно. Нека да знаят, че ще си загубят и парите, и времето, правейки това. Много по-изгодно за тях е да си закупят терен – отстъпено право на строеж, и да си изградят законни къщи, в които да живеят. Никой няма против, когато се спазят процедурите и законността, но не може в 21-ви век да позволяваме да има постройки, които не отговарят на никакви изисквания, които са опасни и които във всеки момент могат да паднат и тогава въпросите ще бъдат отправени към администрацията – защо не е взела мерки. Затова всяка година вземаме мерки за изчистване на това незаконно строителство. ”

И през първия, и през настоящия си втори мандат Живко Тодоров провежда последователна политика на премахване на незаконното строителство в “Лозенец” и други квартали на града. Досега са съборени 172 такива сгради. След 54-те сега, с което ще станат 226, на следващ етап предстои в процедура по премахване да влязат още 93 незаконни постройки. В различни етапи на процедура по премахване на незаконното строителство са други близо 200 постройки в ромския квартал „Лозенец“.

P1400399P1400444На ромите, които са със старозагорска регистрация, Общината предлага възможността да закупят терени с отстъпено право на строеж, и да вдигнат на тях законни сгради. Други могат да бъдат настанени и в общински жилища. Много обаче са пристигнали в Стара Загора от други краища на страната, от различни градове и села, и нямат адресна регистрация тук.

От много от къщите в местността “Карасиврия” покъщнината, покриви, строителни материали, дограма, прозорци, врати и всичко, което може да се свали, вече е изнесено. Обитателите им са били предупредени писмено преди повече от 6 месеца, като са имали достатъчно време да ги премахнат. Но тъй като това не е станало доброволно, изоставените къщи една по една сега ще бъдат съборени. Според Ганко Ганев, гл. специалист в Административно бюро “Лозенец”, от стотина метра преди завоя до блок 75 на северозапад към “Карасиврия” всичко е незаконно построено, в това число и доста много големи къщи. Общината ще изчисти всичко до кота нула, ще изнесе и строителните материали, така че да не остане замърсяване след това, по думите на кмета Живко Тодоров. Редно е, каза той, да се зададе въпрос и към EVN как тези незаконни постройки са били присъединени към електроразпределителната мрежа, след като нямат право да бъдат захранени с електричество.

P1400421За днешната акция в Стара Загора пристигна и евродепутатът от ВМРО-БНД Ангел Джамбазки, който е един от основните защитници на българските национални интереси и въдворяването на ред в циганските гета. “Поздравявам кмета Живко Тодоров, който си върши работата, особено в светлината на събитията от последните дни в различните краища на България. Ако този пример не бъде последван от останалите кметове в страната, ще имаме един цикличен скандал, един цикличен проблем с хора, които смятат, че са нещо повече от останалите, че могат да нарушават закона и това да не им е проблем – каза Ангел Джамбазки. – Така че този пример трябва да бъде последван и прилаган и от другите български общини. Ако беше друг кмет, щеше да изчака да минат изборите, за да спечели гласовете на циганите, както правят останалите. Десетки години кметове не събарят незаконни постройки точно затова. Но в Стара Загора броени месеци преди местните избори кметът на общината следва своята логика. Извървян е целият път на процедури – връчване на заповеди, обжалване на всички възможни инстанции… Дошло е времето за събаряне – и той събаря на големи групи незаконните къщи, като това става вече за трети или четвърти път през годините на мандата му. Това е смела позиция.”

Незаконните сгради са навлезли директно в хубава борова гора

Незаконните сгради са навлезли директно в хубава борова гора

#

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн