Живко Тодоров: Случващото се в Европейския съюз касае всички нас и нашето развитие – интервю

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Кметът на община Стара Загора в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.
*
Zhivko Todorov 660 12_2017Водещ: Нека отправим поглед към един от ключовите приоритети на Община Стара Загора – за развитието на мощна индустриална зона. Това беше и основна точка на провелата се дискусия „Среща на бизнеса в Стара Загора и региона“. Какво всъщност отчетохте на нея и какви бъдещи посоки начертахте?
Живко Тодоров: Стремим се да направим една хубава и модерна индустриална зона в Стара Загора, за да можем да привлечем инвеститори, които да създадат и нови работни места. Това е най-важното, което сме си поставили като приоритет през следващите месеци, защото освен градското развитие за нас е важно и икономическото развитие и благосъстояние на хората.

Водещ: Стара Загора заслужено получи приза „Сигурен град“. Кои мерки, предприети от Общината, осигуряват спокойствието и по-добрата среда за живот на своите жители?
Живко Тодоров: За да бъде един град сигурен, трябва да има добри условия на живот. Сигурността на движението и пресичането беше един от критериите, заложен за тази награда, а при нас това е осигурено. По брой на произшествия Стара Загора е на едно от последните места. Освен това през тази година ние инвестираме много средства в изграждане на видеонаблюдение в града, за да може да се чувстват хората по-добре и това да има превантивен ефект. В момента слагаме видеонаблюдение и на детските площадки, в парковете, на възлови кръстовища в града. Така че за нас гарантирането на сигурността на хората в тяхното ежедневие е изключително важно, за да могат да работят и да отглеждат семействата си.

Водещ: Наред с всички ползи, които Стара Загора извоюва за своите граждани, има и проблеми, по които общината също предприема важни стъпки. Несъмнено проблем, който не от вчера е на дневен ред, са незаконните постройки в ромския квартал в Стара Загора. В понеделник предстои събарянето на още незаконни постройки там. Какъв е техният брой и какво бе направено до момента в тази насока?
Живко Тодоров: Предстои да съборим около 54 незаконни постройки като част от нашата политика по изчистване на незаконното строителство в ромската махала. Там този проблем е най-широко разпространен и именно там заварихме най-много проблеми. През годините успяхме да решим една голяма част от тях. Вече имаме над 130 съборени незаконни постройки, а с тези 54 ще станат около 180, което е една доста сериозна бройка. Смятам, че със завършването и на последния етап, който сме предвидили, ние ще постигнем сериозен напредък в борбата с незаконното строителство и разрушаване на гетото, което всъщност само пречи, а не помага с нищо на живущите там. Хората от законната част на квартал „Лозенец“ подкрепят изцяло тази акция, тъй като е в синхрон с техните очаквания – онези, които плащат данъци, да получават съответните услуги, а тези, които са извън закона – да бъдат санкционирани и да понесат своята отговорност.

Водещ: За да се подсигурява благосъстоянието на гражданите в едно населено място и за да може животът им всъщност да върви в по-добра посока, основен приоритет са децата. И това личи в дейностите на Община Стара Загора. Те са изключително активни, носят много награди на родния си град. С какво ги подпомага Общината? Какви инициативи организирате?
Живко Тодоров: Искам специално да поздравя математиците на Стара Загора, които носят много медали и успехи за България. Ние ги подпомагаме винаги, когато имат нужда от нас. Всички техни пътувания се правят с помощта на Община Стара Загора. Аз се радвам, че имам възможността да помагам на тези млади хора и че България има тези таланти, които прославят навсякъде нашата родина.

Водещ: Нужно е да обръщаме малко повече внимание на тези успехи и в медийното пространство, защото те заслужават поощрение за труда, който са положили.
Живко Тодоров: Абсолютно сте права. Но през последните седмици се говори предимно за скандали, за апартаменти и за съжаление именно такива млади хора, които прославят България, остават на заден план, защото цялото общество се занимава с някакви теми, които не са най-важното днес.

Водещ: Тъй като засегнахте темата – сякаш тази сага продължава малко по-дълго, отколкото всички очаквахме и се задълбава, въвличайки нови и нови лица в скандала с евтините жилища за властимащите. Вижда ли се всъщност краят на подобен казус според Вас или предстои да се задълбочава и размива и в други насоки, освен апартаментите?
Живко Тодоров: Ако изобщо се предприемат някакви мерки, те трябва да бъдат законодателни – законът трябва да гарантира, че няма да се извършват сделки на различна стойност под определената. В момента законът казва, че не може да се продава под данъчна оценка, така че формално всички тези сделки са спазили закона. Тогава какво точно трябва да спази всеки и кой определя цената, на която трябва да се продава едно жилище? Според мен проблемът трябва да се реши законодателно, иначе всичко, което се прави, изглежда прекалено клюкарско и кампанийно. Кой може да определи цената, на която ще купите едно жилище? Няма как това да бъде някоя медия, нито институция или който и да било. Проблемът трябва да се реши законодателно – всичко друго звучи много преднамерено.

Водещ: И все пак – на фона на всички проблеми на политическата сцена е важно да обръщаме внимание на добрите примери, на дейността на децата в общините и изобщо в страната ни, които ни прославят и отвъд граница. Именно към активното младо поколение е адресиран форумът, който се организира в Стара Загора – „Киберсигурност и фалшиви новини“. Негов важен гост е еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел. Колко активни са всъщност жителите на Стара Загора в инициативи като тази?
Живко Тодоров: Знаете, че проблемите, които се разглеждат в Европа, са малко встрани от фокуса на държавата. През последните години започна да се засилва интересът, и то предимно по теми, които засягат България, като пакет „Мобилност“ например, който предизвика сериозен отзвук. Смятам, че трябва да се обръща повече внимание на това, което се случва в ЕС и в Европейския парламент в частност, защото това касае всички нас и нашето развитие, което няма как да не бъде засегнато от европейските политики. Виждате, че специално за регион Стара Загора от европейските политики се получава и най-голямата конфликтна точка, що се касае до енергетиката и по-скоро въглищните централи, които през последните години ЕС натоварва с доста допълнителни разходи заради вредните емисии. Трябва всички да бъдем много добре запознати с основните приоритети, които се залагат там, за да не се налага да реагираме постфактум.

Водещ: И в края на нашия разговор, макар че днешният ден не го показва – всички очакваме с все по-голямо нетърпение затоплянето на времето. А с него, разбира се, хората започват да пътуват. Какво е подготвила Стара Загора на тези, които избират именно Вашия град за предстоящите пролетни празници?
Живко Тодоров: Има много неща, които се случват в Стара Загора – за любителите както на спорта, така и на културата. Традиционно всяка година се провежда кинофестивалът „Златната липа“, който могат да посетят всички, които дойдат в Стара Загора през месец май. Освен кинофестивала, организираме и джазфорум. Ежегодно в Стара Загора пристигат и кукери. Освен това правим и фестивали на народните песни. Общината организира ученически спортни игри, а ежегодно се провежда и турнирът по лека атлетика „Самарско знаме“. Домакини сме на много спортни мероприятия, прояви във волейбола, баскетбола и футбола, разбира се. Нека хората, които обичат предизвикателствата, да се разходят, да разгледат Стара Загора, да видят промените, които се случват. Каня ги, защото знам че ще им бъде интересно.

Анна АНГЕЛОВА
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн