Депутатът Георги Гьоков призова местната и държавната власт да се противопоставят на вандалските прояви в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Georgi Giokov 365„Като гражданин на Стара Загора настоявам местната и държавната власт да се разграничат от вандалските прояви на Братската могила. Категорично и безкомпромисно в рамките на закона да се противопоставят в бъдеще на подобни хулигански прояви, които взривяват обществения мир” – това написа депутатът Георги Гьоков от “БСП за България” във Фейсбук. Гьоков коментира оскверняването на паметника с призив към старозагорци „Да издигнем глас срещу това! Длъжни сме да го направим, защото ние сме тези които живеят и ще продължат да живеят в този град, който няма как да е „добро място за живеене“, след като допуска да се поругават и оскверняват антифашистките и военните му паметници”.

„Винаги съм си мислил, че заради трагичните и нечовешки последствия от фашизма светът, Европа и най-вече нашето българско общество ще отхвърлят всеки опит за неговото възраждане”, смята депутатът. Той очаква органите на сигурността да реагират с цялата строгост на закона на тези неприемливи за обществото прояви, защото противното говори за безнаказаност, която от своя страна дава повод да се повтарят и дори разрастват тези неонацистки, неофашистки прояви.

„Все повече става актуален въпросът: Научили ли сме уроците на историята, осмислили ли сме ги и извадили ли сме поуки от тях. Защото ако не сме го направили, твърде вероятно е да повторим трагичните грешки с фатални последици за милиони хора от миналото. Все повече прогресивни гласове и в България, и в света предупреждават, че днес фашизмът представлява много по-сериозна заплаха за международния мир от когато и да било след края на Втората световна война, а стремежът към демокрация някак си остава на заден план. Струва ми се, че забравихме за Юлиус Фучик с неговите последни думи: „Хора, обичам ви, бдете!”, написани преди 75 години. Тези думи трябва да ни държат будни, да продължават да ни тревожат с посланието, което в никакъв случай нямаме право да забравим”, коментира Гьоков.
#


споделяне на връзка


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн