Пламен ЙОРДАНОВ, областен координатор на ПП ГЕРБ – Стара Загора: Очаквам трудна кампания

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Plamen Yordanov– Г-н Йорданов, кои са най-важните задачи на партийните структури на ПП ГЕРБ в областта, свързани и с предстоящите евроизбори?
– Клишето за отговор на този въпрос е, че структурите са в добро състояние. Но аз няма да го използвам. Усещам живот в нашите структури. Показват го и събранията, които направихме през последните седмици. Освен формалната част, свързана с номинациите за евродепутати, във всяка една от общините бяха поставени важни въпроси, които вълнуват хората. И най-вече – нашите членове и симпатизанти поискаха обратна връзка. Когато номинираха съответните кандидати, които ще заемат място в европейската листа, те поискаха тези хора

да се ангажират с конкретни приоритети

и да е ясно кой от бъдещите представители в Европейския парламент ще отговаря за съответните приоритети във всяка една от общините. Смятам, че хората осъзнават важността на предстоящите евроизбори, както и това, че трябва да бъдат положени усилия да имаме голямо представителство в ЕП.

– Кого номинираха старозагорските организации?

– Хората, които бяха номинирани, в голямата си част са утвърдени, познати на европейско ниво. В почти всички 11 общини от областта бяха предложени еврокомисар Мария Габриел, Андрей Новаков, Ева Майдел, Андрей Ковачев, Лиляна Павлова, както и местни лица – от Стара Загора Николай Диков, общински съветник, орг. секретар на структурата в града, Ангел Филипов, който също беше кандидат за депутат на предходните европейски избори, Бояна Танева, която е зам.-председател на ЕSD – студентската организация на Европейската народна партия. От Казанлък – Лили Цонкова, която беше зам.-кмет и Йоана Йончева-Фильова, която беше кандидат за депутат от ПП ГЕРБ на предишните парламентарни избори. Всички са

утвърдени европейски експерти, както и местни лидери

които са предпочитани от хората.

Видя се и значимата разлика с нашите основни опоненти. По време на събранията не се прояви единоборство, т.е. да бъде категорично отхвърлена определена кандидатура, а пък друга да бъде налагана. За мен печелившата формула е наистина в ЕП да ни представляват лица, които са с авторитет в Европа. Много е важно там да имаме добри дипломати. На голямата европейска политическа карта, ако нямаш съмишленици и подкрепа от колеги от други страни-членки на ЕС, много трудно би могъл да постигнеш своите приоритети. И съвсем конкретно – такава подкрепа нашите евродепутатите могат да търсят по отношение на бъдещето на енергийния комплекс „Марица изток“. Ако имаме единна позиция с всички останали страни, които искат да удължат живота на своите въглищни централи, то тогава шансът за успех е много по-голям. На нас ни трябват хора с авторитет, диалогични, компромисни, които не хвърлят „бомби“ в публичното пространство, не боравят с фалшиви новини и интриги. Защото съвременната политика в Европа не възприема това, тя изисква да бъдеш гъвкав, рационален, дипломатичен.

– Казахте, че един от приоритетите за членовете на партията в региона е бъдещето на енергийния комплекс, а какви други бяха отличени?

 – Въпросът за въгледобивната енергетика беше повдигнат, особено в общините Раднево, Гълъбово, в Стара Загора.

Бяха обсъждани и въпроси, свързани с битовата престъпност, с ромската престъпност

какви мерки трябва да се набележат по отношение на европейските политики за интеграция. Бяха поставени и въпроси за по-добри възможности за привличане на европейски средства в някои от малките общини. Европейските депутати трябва да усещат пулса на всяко населено място. Защото необходимостта на един голям град е различна от необходимостта на малката община. Трябва да се мисли комплексно, така че европейската солидарност да достигне и до най-малките населени места.

И още нещо важно. Връщайки се назад във времето, може би ГЕРБ е единствената партия, която има синхрон между представителите си в Европейския парламент и националните политики на правителството и Народното събрание. При нашите опоненти, при други политически партии, сякаш има двойственост – едно е в Европа, друго е в София, трето е по малките населени места. Това ще бъде и нашето старание по време на кампанията – да обясним точно тази разлика. Надяваме се, че ще успеем да убедим хората, че правилният избор е да подкрепят ГЕРБ. Имаме последователна позиция, извеждаме важни приоритети.

– Кога ще бъде утвърдена листата на ГЕРБ с кандидатите за евродепутати?

– Ние направихме обобщение на областно ниво. Изпратихме нашите номинации в Изпълнителната комисия. Тя ще обобщи всички номинации от страната.

До края на месец март, най-късно до средата на април, листата ще бъде утвърдена

от Изпълнителна комисия и ще бъде представена официално пред обществеността.

– Вашите очаквания за вота през май?

– По отношение на състава на листата, при нас нямаше ярко открояване на определена номинация. По-скоро всички бяха еднакво добре приети, което показва, че това са правилните номинации. Лично аз много се надявам да видя човек като Андрей Новаков на предна позиция в евролистата. Той помага изключително много, особено в сферата на енергетиката. Разбира се, и за Мария Габриел няма нужда да коментирам колко ползи като еврокомисар е донесла за страната ни.

Очаквам трудна кампания. Вижда се и през последната 1 година какво се случва в политически план – „черен“ пиар, с фалшиви новини, с опит за вбиване на клин в управляващата коалиция.

Очаквам мръсна кампания от нашите опоненти

От наша страна – ще говорим смислено, рационално, за приоритети и как конкретно Европа може да бъде по-близко до хората и да влияе на техния живот.

За последните 7-8 години всички големи проекти и в Стара Загора, и в Казанлък, и в Раднево стават благодарение на европейската солидарност. Тази проевропейска политика и силата, която показва ЕНП да помага на регионите, които имат нужда, ясно се виждат. За мен нашия европейски път трябва да продължа в тази посока – да покажем силна Европа, която наистина е близко до хората.

– В началото на 2019 г. с Вас разговаряхме, именно за бъдещето на Европа, и в частност на България като част от ЕС. Каква е днес визията Ви за европейската проблематика, още повече и през призмата на казуса Брекзит?

– Ситуацията в Европа е сложна, предвид и Брекзит. Но аз виждам, че европейските лидери полагат възможно най-много усилия да запазят обединена Европа, Европа, която не е склонна на компромиси. Европа трябва да продължи да бъде силна и да показва, че когато поемаш определени ангажименти, трябва да бъдеш предвидим партньор. Само силно представяне и формиране на стабилно правителство на европейско ниво, стабилен Европейски парламент, могат да помогнат за излизане от тази сложна ситуация.

– Други актуални новини от политическия живот на ПП ГЕРБ в областта?

– Навсякъде има активност. Вниманието е насочени предимно към местните проблеми. За жалост, има общини, които не се развиват добре. Много пъти давам за пример в това отношение Чирпан. Новините от последните 2 седмици са, че, за съжаление, тази община е с блокирани сметки. Запорът на сметките е огромен – над 11 млн. лв., при бюджет 12 млн. лв. Там кметът не успява да спечели доверие, за да бъде приет дори и бюджетът на общината. Нещата боксуват, ако няма промяна, не виждам как тази община ще отлепи от дъното.

Навсякъде в момента се изпълняват мащабни проекти, особено в малките населени места

Ще започне много активна реализация – казвам го, защото някои хора ще си помислят, че това е предизборно. Но държа да отбележа, че не е така. Тази година идва времето за започване на всички проекти, които трябва да приключат по настоящия програмен период. Ще има дискомфорт, заради ремонтите, но това е необходимото зло, което трябва да изтърпим, за да заживеем в по-добра градска среда.

Много проекти се осъществиха и в община Стара Загора, предстоят и други.

– Сред проектите в Стара Загора голяма част са свързани със спортна инфраструктура. Всъщност създаването на по-добри условия за спорт за всички възрасти и във всякакви форми е политика, на която общинското ръководство и администрацията залагат от години…

– Да, много проекти се осъществиха, насочени и към професионалния, и към любителския спорт. И, разбира се, към децата – правят се непрекъснато спортни, детски площадки. Знаете, наскоро бе открита обновената закрита зала за лека атлетика. Напълно реновирано бе Аязмото, което е чудесна зона за спорт, отдих, релакс. Има и много други проекти, хората ги виждат, няма какво да ги изброявам.

Спортът е важна част от нашето ежедневие. Всички инвестиции в спортна инфраструктура са

инвестиции за нашите деца, за тяхното здраве, за изграждането на техния характер

Когато те са ангажирани със спорт, имат и условия, това ги възпитава, слага добра основа за тяхното бъдеще. Нашите клубове също имат много професионални успехи. И в баскетбола, дай Боже и във футбола да има, в бойните спортове имаме спортисти с национални изяви и постижения.

Инвестициите в спорта правят живота по-качествен. От друга страна, релевантно това е капитал за здраве. А това означава и по-малко разходи в здравеопазването.

Затова изказвам адмирации към политиката на кмета и общинската администрация. Надявам се тя да продължи. И дай Боже в следващия мандат да имаме и голяма, хубава спортна зала.

– Вие самият как поддържате форма?

– От известно време се занимавам с бокс. Интензивен спорт, с който релаксирам, буквално „се изключвам“, презареждам се. Имах период, в който не спортувах, не се чувствах толкова добре. Радвам се, че сега намирам време. Препоръчвам на всеки да го прави. Още повече, че виждам до мен в залата деца, които също са увлечени. Атмосферата е страхотна.

NBP.bg, Радослава РАШЕВА

#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн