Премиера на спектакъл за деца в Старозагорската опера на 15 март – “Петя и вълкът”

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
Petia_valkatНа 15 март от 12 и от 14 часа в малките зрители на Държавна опера – Стара Загора ще научат интересни подробности за инструментите от един симфоничен оркестър от премиерната красивата музикална приказка „Петя и вълкът“, музика и текст на Сергей Прокофиев. Режисьор на спектакъла е Славчо Николов, диригент Димитър Косев, сценограф Александър Гьошев, хореограф Ромина Славова, а четец е Георги Динев. Участват още оркестър и балет на Държавна опера – Стара Загора.

В края на 30-те години руският композитор Сергей Прокофиев изпълнява поръчка на Централния детски театър в Москва за създаване на симфонична творба за деца. Заинтригуван от задачата, той я изпълнява за 4 дни, като лично пише и текста на разказвача. Премиерата на “Петя и вълкът” е на 2 май 1936 г. Дирижира самият Прокофиев. Оттогава до днес много прочути музиканти са провокирани да направят своя интерпретация на творбата. Това, че звукът на оркестъра е адресиран към децата, че в творбата има и сюжетна история, разказана от четец, предизвиква любопитството дори и на некласически музиканти, и възторг у детската публика.

ЛЮБОПИТНО:

През 1978г. един известен британец записа гласа си към изпълнението на един от най-добрите американски оркестри и така се роди албумът на компанията RCA Red Seal „Peter and the Wolf“. Прочутият Дейвид Бауи е четецът-разказвач, а Филаделфийският оркестър оставя характерния си звук в изпълнението на творбата под диригентството на легендарния Ойген Орманди. Тогава, в личен план за Бауи, записът е бил направен като коледен подарък от негова страна към 7-годишния му син. За всички останали включването на британския рок музикант в такъв проект доказа високото му професионално ниво, още повече че в средата на 70-те Бауи вече има влияние и в САЩ.

Един от най-известните записи е на Европейския камерен оркестър под диригентството на Клаудио Абадо, а ролята на разказвача е поверена на поппевеца Стинг. През 2003 г. Боно (Пол Хюсън) от легендарната група Ю Ту, заедно с дъщерите си Джордан и Ева, рисуват декори към предстояща постановка на симфоничната приказка “Петя и вълкът”. Приходите от направените илюстрации към известното музикално произведение са събрани за ирландска организация, помагаща на хора, болни от рак.

През 2003 г. бившият президент на САЩ Бил Клинтън и съветският лидер Михаил Горбачов, баща на руската перестройка, участват в благотворително изпълнение на “Петя и вълкът“. Записът се осъществява от Руския национален оркестър под диригентството на носителя на “Грами” Кент Нагано. „Избрахме бивши политици, които имат огромната способност да комуникират“, обяснява диригентът. Помощ при четенето на текста към произведението им оказва актрисата София Лорен. Историята се разказва от гледната точка на вълка. Гората, където живее той, изчезва заради урбанизацията и хищникът е напълно отчаян, но на финала всичко завършва щастливо. Горбачов бил особено доволен, че в произведението е включена екологичната тема. Той дарява своя хонорар на Международния зелен кръст (“Green Cross International”) – организацията за опазване на природата, която той основа през 1993 г. Бил Клинтън пък дарява своята част от сумата на организацията за борба със СПИН “International AIDS Trust”, чийто надзорен съвет председателства.

Михаил Горбачов, София Лорен и Бил Клинтън са сред неочакваните световноизвестни личности, печелили статуетка “Грами”. Те са носители на приза през 2004-та година за аудиоверсията на детската приказка “Петя и вълкът” по музика на Прокофиев.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн