Представят китайската култура в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4985Възможностите за съвместни културни прояви обсъдиха на среща днес в Община Стара Загора директорът на Китайския културен център в София Ту Сюесон и Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

„Договорихме се за участие на китайски художници в нашия пленер по живопис „Дружба“, както и за провеждане на Фестивал на китайското кино със субтитри през месец октомври“, обясни Иванка Сотирова.

Китайският гост попита и каква е възможността за гостуване на балетен спектакъл на сцената на Операта в Стара Загора.

Двамата се договориха за участие на китайски продукти и лектори във фестивала „Здравей здраве“, който се провежда в Града на липите.

Обсъдена бе и възможността за посещение на група от 500-600 туристи, които ще бъдат в България по линия на културния обмен. „Нека Стара Загора бъде една от спирките им у нас, имаме с какво да ги посрещнем и впечатлим“, обясни зам.-кметът.

„С тази среща поставихме началото, радвам се, че имате мисленето да изведете културните прояви на Центъра извън столицата“, каза още Сотирова. Тя предложи Стара Загора да бъде предвидена и при празнуването на Китайската нова година, както и да се мисли за възможности да бъде представено съвременното китайско дигитално изкуство.

„Това е едно много добро начало, надявам се, че с времето ще осъществим много съвместни проекти“, сподели Ту Сюесон. Той разказа още, че има възможности китайските изложби, които гостуват в Центъра, да бъдат експонирани и в Стара Загора. Може да се работи и по проекти в сферата на библиотечното дело, по-конкретно по практиките за опазване на книгите.

Стара Загора е първият град извън столицата, който Ту Сюесон посещава през тази година и е много доволен от визитата. Китайският гост получи покана отново да дойде тук, да разгледа културно-историческите забележителности на града, както и да наблюдава оперен спектакъл.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн