Гъсти облаци прах се носят от кипарисите в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1400305_660От старозагорските кипариси тези дни се носят гъсти облаци от прах, продукт на цъфтежа им. Прословутите бледожълти, подобни на сяра или на фино брашно растителни полени всяка пролет ни изненадват почти като първия сняг, когато ги видим наслоени по алеите на Аязмото или по улиците на Стара Загора, и често през годините са предизвиквали какви ли не коментари. Навремето имаше дори случаи на панически съобщения от села като Оряховица, разположени в района около бившия Химкомбинат, за това, че всичко при тях е покрито със сяра. Но сега за пръв път успяхме да заснемем и документираме точния момент на отделянето на праха и удивително високата интензивност на това любопитно явление.

Прашат не само кипарисите, но и всевъзможните иглолистни видове, с които е пълно Аязмото – всеки в своя период на цъфтеж. Отделяните полени причиняват сериозни главоболия не само на собствениците на коли, които сутрин се оказват плътно напрашени, но преди всичко, и то в прекия смисъл на думата, от тях страдат хората, подвластни на алергии от растителните частици. На мнозина в този период от годината им сълзят очите, кихат, получават асматични пристъпи или им тече носът. Причината е, че растителните полени (цветният прашец) се възприемат от имунната система и биват атакувани от нея като чужди тела. Която атака предизвиква споменатите неприятни алергични реакции. Срещу тях обикновено се препоръчват антиалергични лекарствени средства.

Специално за кипариса се сочи, че цъфти от януари до април. Полени отделят също така тополите, кестените, брястът и други дървета, както и всевъзможни треви. Облаците прах се усилват в топло и сухо време като сегашното. Обратно на това, при дъжд въздухът се прочиства.
P1400309_660
#бутон за споделяне


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн