Кукери наричаха за здраве и берекет в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4640В празник на красотата, жизнерадостта и веселието се превърна 21-то издание на Фестивала на маскарадните игри, който се проведе днес в Стара Загора. Участници от цялата страна представиха характерните обичаи на своя край и наричаха за здраве и берекет през годината.

Фестивалът се организира от Община Стара Загора, Регионалния исторически музей, Центъра за подкрепа за личностното развитие, Младежкия общински съвет, Обществото за фолклор и Народно читалище „Николай Лилиев-2005“.

В Стара Загора пристигнаха групи от областите София, Пазарджик, Пловдив, Шумен, Разград, Сливен, Ямбол, Бургас, Варна, Хасково и Стара Загора.

IMG_4621„Фестивалът на маскарадните игри показва нашето желание да запазим ценностите, които са ни завещали дедите ни. Хубаво е, че тук са най-малките, подкрепени от своите родители. Тази приемственост е нужна, за да съхраним корените си“ – каза при откриването Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора.

Първи на сцената излязоха малчуганите от детска градина №8 „Българче“ в Стара Загора. „Вдън земя да иде злото, да пребъде доброто“, пожелаха кукерите. След тях се изявиха участници от още две старозагорски детски градини – ДГ №11 „Загоре“ и ДГ № 10 „Светлина“, както и детска група от ямболското село Веселиново. Всички участници получиха специални купи и грамоти за опазване на българските традиции.

Най-голямата и най-колоритната група бе от с. Оборище, община Пазарджик. Участниците в нея представиха обичай от Месни заговезни. По традиция отново гръмна черешовото топче и гълъби полетяха в небето. В групата имаше и малки момчета и момичета като 5-годишния Иван Нягулов, който продължава пътя на баща си.

Едни от най-старите маски в зимните маскарадни игри представиха участниците от село Александрово, община Павел баня. Интерес у публиката предизвикаха и група „Джумани“ от Хисаря. Кукерите в нея са на възраст от 10 до 14 години, а маските им се предават от поколение на поколение.

Кукерската група „Арапи“ от Шумен пък се представи с най-големите маски, които пресъздават традиционни обичаи от Пернишко, тъй като оттам са се изселили предците им. Специалната рецепта на д-р Арап Кукеров пък предписва за лечение компрес – вътрешен, с двойно преварена ракия, с витамини от прясна шопска салата и печено агънце с горещо или охладено вино, гаргара от високо изпети хайдушки песни и разтривка на гърба от голяма мечка, върху твърда земя.

Всяка от групите представи типичен за родното си място обичай, който е свързан с прогонване на злото и наричане за здраве и берекет.

Журито с председател акад. Крум Георгиев стриктно следеше изявите, за да отличи най-добре представилите се.
54365376352362IMG_4603
54365376352361IMG_4956
IMG_468254365376352363
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн