Поетична книга „Аз съм българче“ издадоха третокласници от старозагорско училище

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_4582IMG_4572Книга със стихотворения на тема „Аз съм българче“ издадоха учениците от 3.в клас на Средно училище „Иван Вазов“ в Стара Загора. В нея са събрани творбите на тридесет и двама ученици. Всички те са под надслов „Аз съм българче“.

Идеята да напишем книгата беше на класната ни ръководителка Иванка Кирилова, разказаха децата. Стиховете писали в училище, родителите не са помагали. Директорът Динко Цвятков веднага откликнал на инициативата и помогнал много при графичното оформление.

На Трети март децата са раздавали от своята книжка на участниците в паметното шествие в Стара Загора, повечето от тях са се включили в пренасянето на 300-метровия трибагреник до мемориала „Бранителите на Стара Загора“.

„Това са деца, които като шареното човече искат да променят света. Да бъде шарен, а не сив“, обясни Иванка Кирилова. Усмихнатите момчета и момичета са любители на литературата. Най-напред се запознали с творчеството на патрона си Иван Вазов. Дори учили и думите, които патриархът на българската литература е създал. Всички са редовни читатели в библиотека „Родина“, дори в момента представител на библиотеката наблюдава часовете им.

Десетгодишният Дани пише собствена книга и вече е готов с 14 глави. В нея разказва за преживяванията на няколко малки човечета. Гого пък е спечелил конкурс за рецитация на стихотворение, а класът е носител на награда и от конкурс за приказки, спечелили са и проект по екология. Освен че обичат литературата, много от учениците са и добри математици, носители на награди от различни състезания.

Стиховете в книгата са по детски искрени, задушевни и оптимистични.

„Обичам родината си лете,
зиме, пролет, есен!
Ухае тя на полско цвете,
милва като мамината песен!“ -

е написал например Николай.

Всички деца са вложили частица от себе си в създаването на поетичните творби и се гордеят с това. Обещават и нова книга, но …най-вероятно с приказки.

„Аз съм щастлив учител, това са децата на моите бивши ученици и са много будни и ученолюбиви“, споделя развълнувана Иванка Кирилова.

„Отворен съм за всяка инициатива, ще ги подкрепям винаги“, обеща и директорът Динко Цвятков.
IMG_4588
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн