Снимкови постери разказват за културно-историческото наследство на Стара Загора от спирки на градския транспорт

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
P1400282IMG_3826 (1)“Това е една прекрасна инициатива на Община Стара Загора, разказваща за богатата 8000-годишната история на Стара Загора. Днес представяме постерите на старозагорската общественост. Започваме с артефакти от Новокаменната епоха, защото първите хора, дошли по нашите места, са от края на седмото и началото на шестото хилядолетие преди Христа. За това говорят много данни от селищни могили в Стара Загора и околностите на града – Берекетската могила, Азмашката могила и др. Тук още тогава са живели хора с висока духовна и материална култура, с висок икономически и социален статус” – сподели с медиите пред винилния постер на спирката пред хотел “Мериан палас” директорът на Регионалния исторически музей Петър Калчев.

Конкретният двустранен постер изобразява керамичен съд от Новокаменната епоха. На други спирки придружените с кратък текст изображения са различни.

“На едно от тях върху керамична купа са изобразени 365 тъмни и светли квадратчета, представящи идеята на древните хора за смяната на деня и нощта в течение на годината, на друго ромбове, които са знакът на плодородието, спирали за кръговрата на живота, свастики – символи на слънцето, мрежести орнаменти, представляващи водата и много други символи, отразяващи вижданията им за света. Това показва, коментира Петър Калчев, че освен чистата декорация в находките от онази епоха е заложена и богата семантика. Още в ранния Неолит хората тук са правели двуетажни къщи, каквато е откритата в селищна могила Окръжна болница (добре запазените й останки са експонирани в музей “Неолитни жилища” – бел. ред.) – една уникална постройка на площ от 70 кв.м и 7 метра висока. Тя показва високото ниво на онези хора. Дори ние днес, въоръжени с тогавашния инструментариум – каменни брадви, кремъчни триони и свредели, едва ли бихме могли да направим нещо по-добро от тази сложна и многофункционална двуетажна конструкция” – обясни Петър Калчев.

P1400265В течение на годината постерите, изработени по идея на главния архитект на Стара Загора Виктория Грозева и със средства на Регионалния исторически музей, ще се сменят с нови на около два месеца.

Предстои да бъдат представени артефакти от Каменно-медната епоха, после от Бронзовата, епохата на траките, завладяването от римляните и Средновековието. „Ще стигнем и до Българското Възраждане“, обеща Калчев. Ако инициативата продължи, има идея да бъдат показани и художниците на Стара Загора.

„Търсим и образователния характер на инициативата. Водени сме от идеята, че Стара Загора е с богато културно-историческо наследство и то трябва да бъде показано. Докато чакат на спирката, ученици и възрастни могат да четат и да се запознават с артефактите“ – обясни Иванка Сотирова, зам.-кмет на Община Стара Загора. Винилите ще се сменят периодично на по 2-3 месеца и ще са на общо 23 спирки в града. „Идеята е на главния архитект на Общината Виктория Грозева“ – поясни Сотирова.

IMG_3817 (3)От утре пътниците в градския транспорт отново ще могат да се насладят на поетични творби от старозагорски автори. Инициативата бе на млади старозагорци, милеещи за съхраняване литературната памет в града на поетите. Тя започна през ноември м.г. по повод обявяването на имената на отличените участници в Тридесет и петия национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев”. Предложени бяха гениалното „Посвещение“ на Ханчев, „Запустяла къща“ на Кирил Христов, „Защо ми вдъхна“ на Николай Лилиев и „Стара Загора“ на Стойчо Стойчев“. По повод Националния празник Трети март сега старозагорци ще могат да прочетат стихотворения на Таньо Клисуров, Янко Димов, Веселин Ханчев и Петко Рачов Славейков.
IMG_3824
#vvv

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн