Българската делегация в Москва, начело с митрополит Киприан, отслужи Божествена св. Литургия с Волоколамския митрополит Иларион

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
ECR_6652На 3 февруари 2019 г., в 36-ата седмица според Петдесетница, председателят на Отдела за външни църковни връзки на Московската Патриаршия Волоколамският митрополит Иларион оглави Божествената света Литургия в храма в чест на иконата на Пресвета Богородица “Всех скорбящих Радост” (“Преображенски”, това е другото наименование на храма) на ул. “Голяма Ординка” в Москва. Богослужените бе извършено в съслужение със Старозагорския митрополит Киприан, представител на Българския патриарх при Московския и на цяла Русия архимандрит Теоктист (Димитров), свещеноиконом Цветан Иванов, протойерей Живко Желев, клирици на храма. Дяконския чин беше възглавяван от протодякон Константин Барган.

Митрополит Иларион отправи молитва за мир в Украйна и се обърна към присъстващите с архипастирско слово. Той приветства сърдечно българското представителсто, отбелязвайки: “Много съм радостен, че Вие, владика Киприан, оглавявате делегацията на Българската Православна Църква за тържествата в чест на 10-летие от интронизацията на Негово Светейшество патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Нашите Църкви са свързани от многовековни братски връзки. Това са и общата вяра, и общото наследство на славянските просветители светите Кирил и Методий, и кръвта на нашите воини, която е пролята за освобождението на България. Всичко това и много друго е записано със златни букви в историята на нашите Църкви и на нашите народи. Бих искал, приветствайки Вас в този свят храм, да изразя надежда, че между нашите Църкви ще се съхранят най-близки и добри отношения и че особено в трудни моменти за живота ще се поддържаме едни други. Желая на Вас, скъпи владико, Божията помощ в служението, което Господ е възложил на Вас, а на Вашето паство – благословение.”

От своя страна митрополит Киприан благодари на Волоколамския митрополит Иларион за поканата за съвместна молитва и богослужение в храма на иконата на Пресвета Богородица “Всех скорбящих Радост” и помоли да предадат на Светейшия Патриарх Московски и на цяла Русия приветствия от Негово Светейшсетво Българския патриарх Неофит. “Ще се молим нашите братски Църкви винаги да са в единомислие и изпълнение на Христовите заповеди. Господ ни е дал завет да съхраним единството. Затова ние винаги ще се молим за едната своя съборна апостолска църква.”, подчерта в словото си митрополит Киприан.

В службата участие взе и Синодалният хор на Московската патриаршия.

Още информация в този линк:
https://mospat.ru/ru/2019/02/03/news169997
ECR_6669ECR_6772
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн