Премиерът Борисов и кметът Живко Тодоров откриха реконструирания надлез в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2688765853859838Премиерът Бойко Борисов, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов, председателят на Надзорния съвет на Трейс Груп Холд Николай Михайлов, народни представители, общински съветници и представители на обществени организации дойдоха точно в 10.00 часа тази сутрин за откриването на реконструирания надлез над жп-линиите по бул. “Патриарх Евтимий”, който свързва града с автомагистрала “Тракия”. На моста и по тротоарите от бул. “Хр. Ботев” към него предварително се бяха събрали над 1000 официални лица и граждани.

“Знаете колко важен е този проект за Стара Загора – каза Живко Тодоров. – Този мост беше с три ленти, вече е с четири и ще облекчи трафика. По “Патриарх Евтимий” направихме включване надясно към “Христо Ботев”, с което реално ще решим част от проблемите със задръстването по моста, защото там колите ще се изнасят много по-бързо надясно и няма да пречат на тези, които карат направо. Отделно, виждате, тук долу под моста се направиха две кръгови движения, които ще помогнат за включването на автомобилите в бул. “Славянски” по един много по-безопасен и сигурен начин. Решаваме и един много тежък проблем с наводняването на “Славянски” – канализацията е подменена и няма да има това събиране на вода, което се случваше преди време. Отделно за пешеходците е осигурен един много по-безопасен и сигурен достъп да преминават по този мост в посока към Индустриалната зона и кв. “К. Ганчев” и обратно. Ще има и велоалея по моста за връзка на кварталите с центъра на града, която ще помогне за по-безопасното придвижване. Благодаря на премиера за това, че държавата ни съдейства – всичко това се случва с европейски средства. Без усилията на министерствата този проект нямаше да бъде факт, немислимо беше Общината да го направи със собствени сили. Искам да благодаря и на строителите, които положиха много усилия – положиха нови носещи греди, конструкцията на моста е изцяло рехабилитирана. Има още малко довършителни дейности, но за нас беше важно да пуснем движението, защото хората се измъчиха много да заобикалят през Индустриалната зона и по околовръстния път.”

Министър-председателят Бойко Борисов отбеляза, че по-рано сутринта е минал да види Аязмото след обновяването му. “Десетки, стотици хора бяха там – каза той. – Направих една “социология” – нямаше нито един, който да каже, че не е прекрасно направен като парк. Работи се и по разширението на новия парк “Артилерийски”, за който на Община Стара Загора бяха отпуснати съответните средства. Имате вече 80 санирани блока, обновени са училищата… Така че това, което сме поели като ангажимент да изградим, сме го изпълнили.”

По отношение на непрекъснатите обструкции от някои среди, съпътстващи обновлението на Стара Загора, премиерът коментира лаконично: “Когато работиш, все ще ти намерят кусур някъде. Но нашата политика винаги е била да показваме това, което сме направили. Помните какъв беше мостът, помните какво беше и Аязмото. На мястото на новия парк знаете какво беше.” От думите му стана ясно, че ако приходите в държавата запазят досегашното си равнище до края на годината, ще има средства и за обещаната нова многофункционална зала в парк “Артилерийски”.

Във връзка с все по-ожесточения политически диалог в страната Борисов каза: “Моят призив към политиците е, ако може да си мерят всичките повече думите.  Ако тази конфронтация не се спре, тя ще пречи на всеки един, който победи на изборите след това. Хората очакват всеки ден да им се дават нови и нови неща, които да ползват – училища, детски градини, инфраструктура, култура и всичко останало. Пък който иска – да се заяжда, да прави компромати. Ние всички избори сме ги минали в такава ситуация. Плащат на 50 души – излизат, викат. Но нека да покажат те какво са направили през годините. Ето, в Стара Загора – питайте хората какво е било и какво е сега.”

На откриването бяха дошли и неколцина граждани, излъчващи неприязън към новата придобивка на старозагорци. “Дойдоха едни да чернят… Може ли такова нещо! Не виждат ли хубавите неща в живота?!” – коментираха по техен адрес присъстващите.

*  *  *

Цялостната реконструкция на надлеза над жп линиите и бул. „Славянски“ в посока магистрала  „Тракия“ започна в началото на юни 2018 г. и приключи на 01.02.2019 г., като срокът за изпълнението му бе 270 календарни дни (до края на февруари).

Модернизацията обхвана три мостови съоръжения – новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 30 м, реконструиран триотворен мост с отвор около 40 м над жп линиите и новоизграден едноотворен мост с общ отвор около 31 м. Пътното платно е уширено до 13 м, обособени са четири ленти за движение с ширина 3.25 м. Подменени са съществуващите тротоарни настилки и са понижени бордюрите в зоната на кръстовищата. Връзката между бул. Патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“ се осъществява с 2 новоизградени кръгови кръстовища. Възстановено и подобрено е експлоатационното състояние на пътното съоръжение, на уличната настилка на пътния надлез по бул. „Патриарх Евтимий“ и под мостовото съоръжение по бул. „Славянски“.

Изпълнител на обекта е „Трейс Груп Холд“ АД, София, а строителният надзор е на „Екип МГ“ ООД, Харманли.

Обектът е на стойност 4 297 195.80 лв. без ДДС (5 156 634.96 лв. с ДДС). Той се осъществи по проект „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в Стара Загора – ІІ фаза“ с договор за безвъзмездна финансова помощ, финансиран от Оперативна програма „Региони в растеж 2014 -2020 г.”. Реализацията на проекта започна от 02.01.2018 год. и е с продължителност 36 месеца. Общата му стойност е 14, 7 млн. лв., като безвъзмездната финансова помощ е над 13, 9 млн. лв., а собственият принос близо 760 хил.лв. Проектът включва още изграждането на Система за управление на градския транспорт (СУГТ)”, въвеждане на Автоматизирана система за таксуване (АСТ) и „Рехабилитация на ремонтното хале на тролейбусно депо“.

Още по темата:

* Откриват предсрочно реконструирания надлез в Стара Загора
* Ценни книги ще получат първите преминали по реконструрирания надлез в Стара Загора
* ТРЕЙС ще реконструира надлеза над жп-линията в Стара Загора

IMG_28557658538598383
IMG_27303P1A6749
0302-87658538598382
3P1A6755
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн