Ценни книги ще получат първите преминали по реконструрирания надлез в Стара Загора

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
DJI_0033Водачите на първите автомобили, които преминат през реконструирания надлез след официалното му откриване утре в Стара Загора, ще получат подарък ценни книги – първата биография на Левски и книжка на кан Алцек.

Те са издадени от Фондация „Трейс за хората“.

Първата биография за Васил Левски, написана от Захарий Стоянов, е преиздадена в годината, в която се честваха 180 години от рождението на Апостола (2017 г.).

Книгата „Васил Левски (Дяконът)” има такъв успех, какъвто може би до нейното излизане не е имала никоя друга книга. Целият тираж се продава за няколко дни. Самият Захарий Стоянов споделя в писмо до Никола Обретенов: „Пишат ми приятели от София и Лом, че книгата има успех…” Най-продаваната за времето си творба е колкото хвалена, толкова и обругавана, за нея поколения българи не са и чували. Тя е от книгите, които не намираш. От времето, когато излиза от печат през 1884 г., до днес има само седем издания, последните през 80-те години на XX век.

Книжката за деца на акад. Антон Дончев „Как кан Алцек срещна крал Гримоалд“ разказва увлекателно и достъпно на малкия читател как след кубратовата Велика България част от прабългарите, предвождани от най-малкия син на кан Кубрат – Алцек, се заселва в земите на Лангобардското кралство.

Българите на Алцек населяват и създават градове в регион Молизе, Италия. Планината, под която е разположен гр. Челе ди Булгерия се нарича „България“. В този град на 8 юни 2016 г. бе открит паметник на кан Алцек – символ на българската следа и наследство.

Цялостно реконструираният надлез над жп линията и бул. „Славянски“ в Стара Загора ще бъде открит предсрочно утре, 3 февруари 2019 г., от 10.00 ч. Веднага след това ще бъде пуснато движението на автомобили по бул.“Св. патриарх Евтимий“ и бул. „Славянски“.

Трасето с обща дължина 550 м минава по бул. „Патриарх Евтимий“, в участъка от бул. „Славянски“/ул. „Братя Жекови“ до северната граница на Южната промишлена зона. Изпълнението на обекта съсредоточава голям обществен интерес, тъй като свързва центъра на града с индустриалната зона и улеснява достъпа на автомобили към Стара Загора и от нея в посока магистрала „Тракия“. То започна на 4 юни 2018 г.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн