Съветниците на Стара Загора приеха рекордно висок общинския бюджет за 2019 година

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_2315Рекордно висок бюджет приеха днес общинските съветници в Стара Загора – общо над 125 млн. лева, което е с около 11 млн. лева повече от миналата година. С 42 гласа „За“ бе подкрепено проектното предложение. Като рекорден за новата история на града го обяви председателят на Постоянната комисия по бюджет и финанси на ОбС Диян Димитров. „Отново имаме консервативен подход – баланс между приходна и разходна част, както и ниска кредитна задлъжнялост“, допълни Димитров.

Няма предвидено увеличение на местните данъци и такси, стана ясно още по време на януарското заседание на местния парламент. Председателят на финансовата комисия обобщи и приоритетните точки, които стоят пред Бюджет 2019 – подобряване и създаване на културна инфраструктура. „Рекордни стойности имаме и при капиталовите разходи, или иначе казано инвестиционната програма на общината. Общо 40 млн. лева са за тази година“, каза още Димитров. Той сподели и част от обектите, за които конкретно са предвидени средства – разширението на парк „Артилерийски“, продължението на ул. „Христо Ботев“, ремонт на залата на Синдикалния дом, ремонт и на сградата, която бе дарена от Мария Жекова, за да се създаде Център за даровити деца, оборудване на музей “Литературна Стара Загора”, както и за въвеждане на електронната система за таксуване в градския транспорт. И тази година са предвидени средства за ремонт и мерки за енергийна ефективност на детски градини, училища. Подобрения ще има и на уличната и тротоарната система, като рехабилитация е предвидена и за ВиК мрежата. „800 хил. лева са отделени за ремонт на ул. „Св. Княз Борис“, както и 400 хил. лева за следващия лот от пътя между селата Борово и Михайлово . Ремонти ще има още за Дневния център „Теофано Попова“ и Центъра за деца с аутизъм в кв. „Самара“, даде подробности Диян Димитров. Предвидено е още изграждането и на две нови пътни кръстовища – временното кръгово движение, което бе за облекчение на трафика към индустриалната зона и по бул. „Патриарх Евтимий“ при пътя за Раднево. Средства са отделени и за подобряване на състоянието на кметства и читалища по селата.

„На фона на икономическото състояние у нас бюджетът на една община не може да бъде напълно изчерпателен. Избягваме разпиляването и залагаме на баланс и ефективност“, подчерта и кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Той даде пример с оптимизацията при разходите, касаещи ВиК мрежата в града, която не е подменяна от няколко десетилетия. Чрез дейностите там и реновирането на системата освен че се подобрява качеството на услугата, се намаляват и разходите. Като друг добър пример в тази посока градоначалникът определи и включването на мерките за енергийна ефективност, които също пестят средства. По време на заседанието на местния парламент стана ясно още, че не бива да се изкривява именно балансът в общинския бюджет, защото толерирането на една функция за сметка на друга не води до подобряване на общата среда и качество на живот като цяло.

IMG_2308Приета с 39 гласа „За“, бе Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора. „Най-същественото изменение засяга данъка върху МПС. В годините назад приходите от тази функция са в размер на 6 млн. и 800 хил. лева. С така направените разчети тази сума и след промените ще е със същите нива. Новите ставки имат за цел едно по-справедливо разпределяне на новата екологична компонента. Всички промили, които познаваме до момента – година на производство и мощност, се намаляват от 0,1 до 0,4, като идеята е да се компенсира екологията, а към еко ставката е подходено социално – при най-ниските категории „Евро 1“ и „Евро 2“ се приема най-ниската ставка. При „Евро 3“ сме на единица , а при по-новите автомобили сме взели средни стойности“, уточни Диян Димитров от ПК по бюджет и финанси. „От първите 6 по големина общини в страната в Стара Загора имаме едни от най-ниските промили за екология“, каза той. Димитров посочи, че вече ще бъде затворена „вратичката“, през която бяха зачестили случаите на регистрация на скъпи и мощни автомобили като товарни, за да плащат по-малко.

Съветниците подкрепиха с 41 гласа „За“ годишния отчет на кмета на Стара Загора. Приети бяха още и годишният отчет на старозагорския обществен посредник, както и отчетът за последното шестмесечие на председателя на Общинския съвет. Съгласие бе дадено Община Стара Загора да кандидатства по проект „Красива България“ за благоустрояване на детска ясла № 5 „Първи юни“.

За следващо заседание остана изборът на кмет, който да изпълнява временно длъжността в село Памукчии.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн