Районна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт спрямо 50-годишен за телефонни измами

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
_Temida-2 NK-NPKРайонна прокуратура – Стара Загора внесе в съда обвинителен акт спрямо В.А., на 50 г., за това, че през периода от 14 юли 2017 г. до 21 юли 2017 г., в условията на продължавано престъпление и след предварителен сговор с лице с неустановена самоличност,

* на 14.07.2017 г. в Ямбол, с цел да набави за себе или другиго си имотна облага е възбудил у непозната жена заблуждение, че е служител на полицията и има нужда от паричен превод с цел разкриване на престъпление и с това й причинил имотна вреда в размер на 2100 лева.

* на 18.07.2017 г. в гр.Гълъбово, обл. Стара Загора, с цел да набави за себе или другиго си имотна облага е възбудил и поддържал у непознат мъж заблуждение и с това му причинил имотна вреда в размер на 5000 лв.

* на 21.07.2017 г. в Стара Загора, с цел да набави за себе си или другиго имотна облага е възбудил у непозната жена заблуждение, като с това й причинил имотна вреда в размер на 5810 лв. – престъпление по чл.210, ал.1, т.2, вр.чл.209, ал.1, вр. чл. 26 ал.1 от Наказателния кодекс.

По делото е установено, че обвиняемият В.А. участвал в схема за телефонни измами с неустановено по делото лице, което го насочвало към адреси, откъдето да приема „пратки“. Непознатият се обаждал на стационарните телефони на различни лица, а обвиняемият В.А. отивал до посочено място, за да вземе оставените пари и златни накити, като през повечето време с него била и 15-годишната му дъщеря. На пострадалите непознатият мъж обяснявал, че участват в полицейска операция за залавяне на телефонни измамници.

В един от случаите – този в Стара Загора, непознатият мъж се представил пред пострадалата жена за „комисар от полицията“. Попитал я дали й се били обаждали телефонни измамници. Тя му отговорила, че преди няколко месеца й звънели, но не се „хванала на въдицата“. Мъжът я заблудил, като казал, че са задържали трима сирийски нелегални бежанци, в тях намерили тефтерче с телефонни номера и че те щели да й се обадят, за да искат пари. Жената трябвало да приготви 20 000 лева, а ако откажела щели да дойдат четирима мъже с голи глави, за да ги вземат. Непознатият предупредил жената с думите: „Приготви парите, защото идвам с уред, с който ще открия всичко, каквото имаш във апартамента. Ще те пречукам, ще те изкормя“. Пострадалата хвърлила през терасата найлонова чанта, в която била сложила пари и златни накити, на обща стойност 5810 лева.

На 21 юли 2017 г. обвиняемият В.А. е бил задържан при полицейска проверка край Русе. По делото са разпитани свидетели, изготвени са експертизи и др. Щетите, в размер на 12 910 лева, не са възстановени. Предстои Районен съд – Стара Загора да насрочи заседание по делото.

Пресцентър на Апелативна прокуратура – Пловдив
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн