Закон на джунглата или върховенство на Закона?

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
TochkaНякои сероизно бъркат нещата. Дребнодушието и емоциите в социалните мрежи са едно, целенасочените злобни атаки и обиди обаче са нещо съвсем друго. Айде не настоявайте, уважаеми, обидите да се въведат като норма, и никой да не им реагира. Как така някои ще искат да обиждат, а тях самите да не ги закачат? Няма такова нещо под слънцето. Който отваря война, ще си носи последствията. Който бие, ще бъде бит, и то двойно. Има много начини за това. Така че – айде по-миролюбиво, моля. Ще нарекат някого в публичното пространство “вещер”, а той ще им стои диван-чапраз. Така ли? Ако е на обществен пост, може и да преглътне в името на общността. Но това по-добре да не става практика, защото като изключим съда, онова, което остава, е нелицеприятно: законът на джунглата.

Обидите не са изказване на мнение, а тъкмо обиди, нараняващи опонента. И нищо друго. Не ги наричайте ирония. Това са думи, които раняват, и то болно. Но каквото повикало, такова отговорило.

Като има нападатели, ще има и защитници. Когато някой отваря война, нали не мисли, че отсрещната страна ще го посрещне с хляб и сол. Много е наивно нападащите да настояват за това. Дай да ви бием, казват, а вие ще стоите мирно, ще мълчите и ще ни козирувате. Не са познали.

Правилното е обидчиците да си понасят отговорността. Но тъй като обществените фигури са натоварени с ежедневни сериозни задължения, тяхната защита трябва да се поеме от държавата. Държавата трябва да е в състояние да защити управленската си структура от набезите на откровени или прикрити рушители. Не да оставя хората на властови позиции сами да се оправят, изложени на безпринципни атаки, както е сега.

Докато този проблем не се регулира от закона, обществените фигури ще бъдат защитавани от обикновените граждани.

Ако обществените фигури не си вършат добре работата – има избори. Ако управниците са некадърни, това си проличава по резултатите от вота. Но мерзкото биене по вече избраните от други, които ламтят за постовете им, е недопустимо. За съжаление това се случва днес и тук, виждаме го. Намериха гадовете удобен начин – обиди в мрежата, анонимни атаки, фалшиви новини, злепоставяне. Тези гадове трябва да бъдат озаптени. Защото отровата, която пръскат, трови всички ни. Трови обществото, в което живеем.

Максим Добрев
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн