Леви партии с поглед към голямо обединение след втората си среща

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
6Обединението и алтернативата в лявото политическо пространство в България са възможни. До този извод стигнаха всички участници в среща-дискусия на левицата в Пловдив в събота. На нея присъстваха представители и лидери на множество леви партии и организации, сред които Дискусионен клуб за леви идеи „Георги Кирков” – гр. Казанлък, Политическо Движение Социалдемократи, ПП „Съюз за отечеството“, Отечествен съюз, АБВ, Движение 21, Съюз на комунистите в България, Партия на българските комунисти, Клуб „Лява автентичност” – гр. Пловдив и др.

Това бе втората среща на левицата от серия дискусии, които се предвижда да се проведат в страната през тази година. Следващият форум ще се проведе в гр. Стара Загора, като основната тема на обсъждане ще бъде социалното неравенство.

По време на форума беше взето решение за следващите крачки по пътя на обединение. До края на януари предстои среща на председателите и членове на ръководствата на партиите от левицата. Тя ще има отворен характер за участие на всички леви сили в България, които имат за цел обединение на левицата. Предвижда се създаването на общ оперативен орган, който да изработи проект за бъдеща голяма коалиция. Идеята е тази коалиция да се превърне в дългосрочно обединение, което да предложи на страната алтернативна лява политика и да се противопостави на политиките на статуквото. В срещата на лидерите, участие ще вземат и председателите на земеделски партии, които бяха участници в първата организирана дискусия на левицата и които заявяват намерение да бъдат участници и в следващите подобни дискусии.

По време на срещата в Пловдив бяха начертани три ключови цели – дългосрочно единение на левицата, алтернативна лява политика и участие на предстоящите през 2019 г. избори като обединена коалиция. Всички участници в дискусията бяха на мнение, че обединението и обръщането към автентичните леви политики са безалтернативни, както за успеха на левицата в България, така и за благоденствието на българските граждани.

Обсъдени бяха и широк кръг важни теми, сред които политиката на държавата в рамките на ЕС, благоприятните последствия и рисковете от присъединяването на България към Еврозоната, въпросите за социалните проблеми пред българските граждани.

Участниците декларираха, че се разграничават от опитите, както на европейско ниво, така и у нас, да се сложи знак за равенство между фашизма и комунизма – две коренно различни идеологии и политически системи със съвсем различни резултати за развитието народите по света.
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн