Агресията и обидите в социалните мрежи – опитът на Русия и Сърбия

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*

Руснаците ще могат дистанционно да фиксират при нотариус интернет-обидите

Obidi v mrezhataНотариалната палата на Руската федерация е изпратила в Министерството на правосъдието списък с нотариални действия, които се предлага да се извършват дистанционно през интернет. За това съобщава в извънредно интервю президентът на Федералната нотариална палата Константин Корсик.

В онлайн-режим гражданите ще могат, например, да фиксират случай на тролинг в Мрежата за съда, да получат изпълнителен лист за изискване на дълг и др.

“Обръщането към нотариус позволява да се фиксира, че оскърбителни постове, клевета и други нарушения на правата на гражданите действително са били публикувани в определени ресурси в Мрежата. Дори и след това публикациите да бъдат отстранени от автора им, нотариално оформеният документ ще послужи в съда за доказателство. Всяка година броят на хората, потърсили нотариус за подобна услуга нараства с 15-20 процента. През последната година нотариусите в Русия са извършили над 20 хиляди обезпечения на доказателства в интернет.
(rusnext.ru, 20.01.2019 г.)

Сръбският президент Александър Вучич в интервю за ТАСС:

В социалните мрежи винаги ще има хиляди, които си мислят, че биха били по-добрият Путин от самия него, по-добрият Саркози, отколкото самият Саркози, по-добрият Вучич, отколкото Вучич. И така нататък. Те имат по 10, 20 и 30 фалшиви профила, и могат да измислят каквото им е угодно. Вие не можете да отвърнете на това. Тъй като нито телевизията, нито агенциите, нито радиото не могат да се конкурират със социалните мрежи. Нито по скорост, нито по обхват. И на това е трудно да се противостои.

В епохата на социалните мрежи и фалшивите новини какво се случва? Създават се отрицателни емоции. Същността е да окажат психологическо въздействие и да създадат отрицателни емоции. Когато такива бъдат създадени, вече няма добри, позитивни новини. Новина става това, че са против нещо, и няма нищо, което да зарадва хората. Вадят фалшива новина – и тя трябва да бъде насочена против някого. Това създава негативно мнение, съпротива спрямо всичко, конфликти – там, където няма нужда от тях.

На това е много сложно да се противодейства, но единственото лекарство, което виждам, е не само в приемането на необходимите закони, дори най-малко в това. Лекарството е в това, да се работи още повече и да се показва това, което е направено. Истинските факти. При такива негативни кампании в мрежите и СМИ в отговор трябва да се дава още повече истинска информация, ярко представена. И тогава това зло ще може да бъде победено. Никак иначе. Така виждам аз това.
(ТАСС, 16.01.2019 г.)
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн