В Казанлък честваха 130 г. от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк

СТАРА ЗАГОРА ДНЕС – STZAGORA.NET
*
IMG_1628 (Large)IMG_1646 (Large)Областният управител Гергана Микова бе наградена днес с юбилеен медал „100 години Първа световна война“. Той й бе връчен от зам.-министър председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на тържествата, посветени на 130-та годишнина от създаването на 23-ти пехотен Шипченски полк. Отличието й бе присъдено за съществен принос при популяризиране на военната история, славата и героизма на Българската армия и за разпространение и утвърждаване на българската военна традиция. С юбилейни медали бяха отличени също кметът на Казанлък Галина Стоянова, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан, командирът на 61-ва Стрямска бригада ген. Пламен Йорданов и изпълнителният директор на „Арсенал“ АД Николай Ибушев.

Празниците по отбелязването на годишнината започнаха в парк „Розариум“ в Казанлък. Официалните лица поднесоха венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните казанлъчани и сведоха глави в знак на почит пред подвига на героите, паднали за свободата на България.

Венци и цветя бяха поднесени и на паметната плоча на създателите на химна на 23-ти пехотен Шипченски полк подпоручик Константин Георгиев, който е автор на текста, и Михаил Шекерджиев – композитор на мелодията. Маршът „Велик е нашият войник“ по-късно, през 2001 г. става и химн на Българската армия.

В рамките на честванията на 130-годишния юбилей във военно формирование 22 180 бе открита и Стая на бойната слава и летопис на 61-ва Стрямска механизирана бригада. Гостите поднесоха цветя пред паметника на 23-ти пехотен Шипченски полк. Монументът е изграден през 1902 г. и се намира в двора на формированието.
#

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн