Митрополит Киприан отслужи последната литургия за 2018 г.

STZAGORA.NET
*
IMG_0088IMG_0091В храм „Св. Троица“ Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан отслужи днес последната за 2018 година св. Златоустова литургия. Припомняме, че тази година ще остане паметна за църквата, тъй като през октомври Негово Светейшество Българският патриарх Неофит освети ремонтираната сграда на неделното й училище, което се посещава от над 70 деца. Служението с децата е огънчето, което иска да разпали в цялата страна отец Евгений Димитров, председател на църковното настоятелство при храма.

В края на службата владиката цитира думите на св. Йоан Богослов, че човек следва своя път и той ще мине през много тръни и перипетии, но човешката душа е тази, която ще съхрани светлината на Бога. „Следвайки пътя на Господ Иисус Христос, ние търсим в мрака светлина, която ни огрява и ни показва правилния път, отреден от Бога при светото ни Кръщение и най-вече пред духовното наставничество на нашите свещеници, защото трудно и отговорно е тяхното служение. През новата година ние трябва да преоткрием Христос, да бъдем по-светли, честити, сияйни и вдъхновени, да откриваме светлината на света, защото чрез Божията помощ и косъм не ще падне от главата ни, ще бъдем закриляни и напътствани. Бъдете благоденствени, мирни и святи!“ – завърши слово си митрополит Киприан.

Отец Стефан Чалъмов разкри на миряните каква е същността на днешния ден – Неделя преди Просвещение, а именно, че има за задача не само да изясни до крайност празника на раждането по плът на Господ Иисус Христос, но и да ни въведе в предстоящия голям празник Богоявление.

На литургията присъства заместник-областният управител Красимир Червилов.

Първата служба на митрополит Киприан през новата 2019 година ще бъде на 1 януари (Обрезание Господне) в Катедралния храм „Св. Николай“ – Стара Загора, с начален час 9:30.
IMG_0095IMG_0094
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн