Общинските съветници от ГЕРБ в Чирпан: Управляващите от БСП и ДПС бранят името на комунистическия вожд Георги Димитров

STZAGORA.NET
*
48266321_262629647736884_2015411793035264000_nУправляващите от БСП и ДПС в Чирпан взеха срамното решение централният булевард в града да продължи да носи името на комунистическия вожд Георги Димитров. По време на сесията на Общинския съвет единствено общинските съветници от ГЕРБ подкрепиха предложението името да бъде сменено с това на световноизвестния художник Никола Манев, който остана завинаги свързан със земята на Чирпан.

„Мнозинството гласува „против“ и „въздържал се“ и доказа, че общината продължава да живее в миналото“, категорични бяха от ГЕРБ. Според тях решението потъпква паметта на Никола Манев и показва оценката, която му се дава от Общинския съвет в Чирпан. „Ние сме хората, които решаваме кой е пътят, по който ще тръгне Чирпан. Дебатът за смяна на името на булеварда е от три месеца. С това решение ясно казвате, че Общинският съвет в Чирпан стои зад символите на един отминал строй“ – заяви Христо Стефанов, ръководител на групата общински съветници от ГЕРБ. „Неофициалната коалиция между БСП и ДПС в управлението на Чирпан е вредна за развитието на града и общината. Това се доказва всеки изминал ден с липсата на осветление през нощта, с преливащите от боклуци контейнери, с разрастването на незаконното сметище и на ромската махала, със спрените европейски програми и финансови корекции за милиони“, убедени са от ГЕРБ.

Пред медии Христо Стефанов обяви, че взетото решение няма да спре стремежа на ГЕРБ към възстановяване на историческата справедливост, що се отнася до промяна на имената на улици и местности в Чирпан. Факт е, че в града все още има улици с имена като „Партизанин“ и др. От ГЕРБ припомниха, че са настояли и за оставката на председателя на Общинския съвет Даниела Драгийска. Искане за това ще бъде внесено през януари.

По време на декемврийската сесия общинските съветници от ГЕРБ се обявиха категорично против увеличението на таксата за битови отпадъци в Чирпан, която от 2016 г. досега е скочила шоково с 36%. Предложението на кмета Кичка Петкова бе за ново 15-процентно увеличение за 2019 г., което е недопустимо и ще удари по джоба на всяко домакинство.

„Популистко е и твърдението на кметицата, че тя самата не желае увеличение на такса смет. Защо тогава го предлага за гласуване в ОбС“, попитаха от ГЕРБ. „Основният проблем е в ниската събираемост на данъците в общината, по-малко от 60%, което ясно говори за грешен подход, лошо прогнозиране и управление на финансите, категоричен бе Христо Стефанов. Според него най-важното за един данък е той да бъде платим, а в случая управляващите от БСП са направили точно обратното, затова и хората не го плащат.

„Що се отнася до чистотата в общината, незаконното сметище в близост до ромската махала е визитната картичка на града пред гости и чужденци, отбелязаха общинските съветници от ГЕРБ. Те бяха категорични, че сметището, което казва „Добре дошли в Чирпан“ се е превърнало в символ на града. „Лошата услуга по сметоизвозване, ниската събираемост и постоянните искания на администрацията за повишаване на цените на таксите и услугите са доказателство, че общината се ръководи все по-лошо и без визия за развитие, посочиха местните старейшини.

Бележка на редакцията:

В допълнение към горния текст ще припомним част от съдържанието на декларация на ВМРО отпреди година:

“Георги Димитров предаде българите в Македония, като ги остави на насилствената асимилация в Югославия, но не се спря дотук. Той работеше за създаването на “македонска” нация, на македонска народност в Пиринския край. Обръщаше българите в македонци насилствено, като принуди целия репресивен апарат да работи за тази цел. Остави българите от Западните покрайнини отново в пределите на Югославия, където да продължи асимилаторската политика.”

Да, Георги Димитров е ярък антифашист и това е негов плюс. Но той е и силно противоречива личност с два много тежки гряха пред България:

* Предаде българските интереси в македонския регион, както е посочено в декларацията на ВМРО, и

* Бе един от системата на извънсъдебния терор в България след 9.9.1944 г. Оставяме настрана дребна подробност като тази, че избяга от България още в началото на кървавото Септемврийско въстание, далеч преди неговия погром, въпреки че беше негов водач заедно с Васил Коларов.

Така че: Запазването на името на главната улица в Чирпан от страна на Общинския съвет с днешна дата е проява на силно закостеняло идеологизирано мислене, което е анахронизъм в светлината на историческата истина за Георги Димитров. Това решение подхожда на 20-ти, а не на 21-ви век и рано или късно трябва да бъде преразгледано. Колкото по-рано, толкова по-добре.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн