“Чугунолеене” – Първомай и “Енергоремонт” – Гълъбово спряха работа заради нов необичаен скок в цената на електроенергията на свободния пазар

STZAGORA.NET
*
Energoremont-11-WEBВ 4 часа тази сутрин беше изключена леярната пещ в Чугунолеене – Първомай заради 3 пъти по-високата цена на електроенергията, която беше обявена за днешния ден на сайта на Българската независима енергийна борса www.ibex.bg. Ограничение на потреблението на ток заради високата цена беше наложено и в друго предприятие – Енергоремонт – Гълъбово, където са спрени термообработващите пещи. Двете предприятия са част от Холдинг Металик – Стара Загора, в който влиза и машиностроителното предприятие Металик АД и други фирми.

Цената, на която се купува днес електроенергия от свободната енергийна борса е 191, 58 лв. за MWh. За сравнение, вчера цената на електроенергията беше 84,11 лв. за MWh.

„Решихме, че отново има грешка в изчисленето на цената „ден напред“, както се случи преди месец и половина на 11 октомври. Тогава борсата излезе с оферта за следващия ден от 595,98 лв за MWh, но по-късно призна за грешка и сесията беше анулирана, а цената преизчислена. Този път обаче се оказа, че цифрата е вярна“, коментира директорът на Чугунолеене – Първомай инж. Живко Станилов. Заводът има да изпълнява спешни поръчки за страната и страни от Европа, дошлите на работа днес работници от сутрешната смяна са върнати. Ако след 14 часа БНЕБ отново публикува толкова висока цена на електроенергията, пещите в „Чугунолеене“ и „Енергоремонт“ отново няма да бъдат запалени. Това ще нанесе на предприятията загуби за десетки хиляди левове. Необяснимият марж в дневната цена на тока на свободния пазар поставя в тежко положение всички предприятия в България и създава реален риск от фалити, е коментарът на ръководството на „Холдинг Металик“.

Няма логично обяснение за подобен скок на цените, е становището на мениджмънта на „Холдинг Металик“. На същото мнение са и търговците на електроенергия на свободния пазар.
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн