На кръгла маса в Стара Загора ще бъде обсъдена ролята на библиотеките за приобщаването на гражданите към цифровото общество

STZAGORA.NET
*
29 ноември 2018 г., Обучителен център на Регионална библиотека “Захарий Княжески” – Стара Загора
*

Bibliotekata 350На 29 ноември 2018 г. в Обучителния център на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ в гр. Стара Загора ще се проведе кръгла маса на тема „Обществената библиотеката – център за дигитално включване на възрастни“.

По време на кръглата маса ще бъдат представени основните резултати от пилотния проект „Дигитални умения за малки и средни предприятия в България“. Проектът се изпълнява от  Фондация „Глобални библиотеки – България“ в партньорство със Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии.

В рамките на проекта се осъществява обмен на иновативни практики между Латвия и България и адаптирането в нашата страна на иновативен образователен модел с основна цел подобряване на цифровите компетенции на служителите на малките и средните предприятия (МСП).

Сред главните цели на проекта са и изграждането на устойчиви транснационални партньорства между заинтересованите страни от Латвия и България, както и изграждането на партньорства между заинтересованите страни в България в областите Пловдив, Смолян и Стара Загора, за да се ускори развитието на регионалните библиотеки като центрове за цифрово приобщаване на гражданите.

В рамките на кръглата маса ще бъде представен и доклад с оценка на постигнатите резултати. Оценката има за цел да установи дали и в каква степен е постигната логическата връзка между планираните дейности за трансфериране на иновативни практики в обучението по дигитални умения и тяхното реално изпълнение. Докладът ще представи и приложимостта на иновативните елементи на новия образователен модел за придобиване на дигитални умения от заетите в МСП от областите Пловдив, Смолян и Стара Загора.

В кръглата маса ще вземат участие представители на партньорите по проекта от българска страна – Фондация „Глобални библиотеки – България“ и Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“, както и представители на заинтересованите страни – областни управи, общини, неправителствени организации, работодатели и образователни институции.

Повече за проекта:

Проектът „Дигитални умения за малките и средни предприятия в България“ се изпълнява от Фондация „Глобални библиотеки – България“ в партньорство със Сдружение „Произведено в България – съюз на малкия и среден бизнес“ и Латвийската асоциация за информационни и комуникационни технологии. Проектът се изпълнява и в тясно сътрудничество и с регионалните библиотеки в областите Пловдив, Смолян и Стара Загора.

Проектът е финансиран по процедура „Транснационални и дунавски партньорства за заетост и растеж“ на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд.

Общата стойност на проекта е 168 393,58 лв., от които европейското финансиране е 159 973,89 лева, а национално съфинансиране от държавния бюджет е в размер на 8 419,69 лева.

Периодът на изпълнение на проекта е 14 месеца и ще приключи в края на декември 2018 г. Главната му цел е да оптимизира прилагането на концепцията за „устойчива заетост“ при управлението на МСП в различните сфери на икономиката в страната, посредством иновативен образователен модел за придобиване на цифрови компетентности, основан на равен достъп на заетите до гъвкави процеси за неформално учене, предоставян чрез широката мрежа на обществените библиотеки.

За повече информация:

Сайт на проекта

http://www.glbulgaria.bg/bg/digisme

Фондация „Глобални библиотеки – България“

Спаска Тарандова

+359 892 219 360

starandova@glbulgaria.net

Регионална библиотека „Захарий Княжески“

Надежда Груева

+359 888 642151

ngrueva@libsz.org
#

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн