Комплексът за социални услуги за деца и семейства се присъединява към световната кампания „16 дни срещу насилието над жени”

STZAGORA.NET
*
757684964От 25 ноември (Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените) до 10 декември, Денят на човешките права, се провеждат 16-те дни на активизъм срещу насилието, основано на пол, насочени към повишаване на обществената осведоменост и мобилизирането на хората навсякъде по света, с цел да допринесат за промяна.

Навършват се 27 години от стартирането на кампанията започнала през 1991 г. и координирана от Центъра за глобално лидерство на жените. И тази година кампанията на Генералния секретариат на ООН #“Чуйте и нашия глас срещу насилието” #Me too приканва активисти да “Оцветят света в оранжево”, използвайки цвета определен от кампанията UNiTE, за да символизира по-светло бъдеще без насилие.

И тази година екипът на Комплекс за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора се включва в световната кампания и поставя на дневен ред проблема с насилието над жени и възможностите за подкрепа на пострадалите.

Като хора, работещи с жертвите на насилие през последните 20 години, сме видели достатъчно страдание. Писна ни да убиват жените и децата, с които работим! Загубихме 7 жени и 4 деца! От днес – Международният ден срещу насилието над жени, до 10 декември, в 16-дневката в световен план, се присъединяваме с повече активности в Стара Загора в подкрепа на пострадалите.

Всяка трета жена в България е жертва на полово базирано насилие и особено на домашно насилие. Според материали от медии, 29 жени са изгубили живота си от началото на 2018 година от ръката на техен настоящ или бивш съпруг, партньор или познат мъж.

Не са достатъчни 13те набързо приети от управляващите законови промени след последните брутални случаи на убийства на жени и деца. Исканията на всички ни са ясни и включват още следните 10:

1. Ангажимент от страна на правителството и отговорните институции за провеждане на проучвания и събиране на статистики за причините и размера на насилието над жени и домашното насилие в България, социалните, икономически и политически последствия от него, както и необходимите мерки, които трябва да бъдат предприети, за преодоляване на проблема.

2. Създаване на единна база данни в МВР за жертви и извършители, която да бъде на разположение на всички работещи по случаите на домашно насилие – съдии, прокурори, полицаи, психолози, социални работници, неправителствени организации.

3. Признаване на спешната необходимост от превантивни мерки и ангажимент от страна на правителството и отговорните институции за разработване и въвеждане на обучителни програми за превенция на насилието за всички нива на образователната система. Тези програми трябва да са насочени към възпитаване на толерантност, общуване без агресия, разпознаване на стереотипи, ограничаващи жените, да създават абсолютна нетърпимост към насилието.

4. Инкриминиране на всички форми на насилие, основано на пола – Наказателният кодекс на РБ трябва да направи явно разграничение на термина “насилие над жени, основано на пола” – а именно, че се отнася до насилие, което е насочено срещу жена, защото тя е жена или което засяга предимно жените. То се различава от другите видове насилие по това, че полът на жертвата е основният мотив за действията на насилие. Трябва да се третират като престъпления и да се наказват всички форми на насилие срещу жените – домашното насилие, сексуалното насилие, сексуалният тормоз, преследването, системното психическо насилие, както и всички други сериозни форми на насилие, особено съпружеското изнасилване, които да бъдат включени изрично в НК.

5. Задължителни програми за обучения на психолози, полицаи, съдии, социални работници, медицински работници, медии, служителни на държавни институции и на всички заинтересовани страни за работа с жертви и извършители на насилие, основано на пола и домашно насилие.

6. Създаване и поддръжка на 28 кризисни центъра за настаняване на пострадали от насилие, 28 консултативни центъра за работа с жертви и извършители, както и специални центрове за грижи и възстановяване на изнасилени жени. Необхидми са подобни центрове във всяка област на Р България.

7. Системни национални информационни кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие – информиране на широката общественост за различните форми на насилие, на които жените редовно са подложени, за различните прояви на домашно насилие, както и за наличните телефонни линии и кризисни центрове, в които може да бъде потърсена и получена помощ.

8. Програми за намеса и работа с извършителите – задължителни програми за извършителите, които ще им помогнат да променят своите нагласи и поведение, за да се предотвратят по-нататъшни актове на упражняване на форми на насилие, основано на пола.

9. Създаване на Национален съвет за борба с насилието към МС – орган, който следи за прилагането на всички гореизброени мерки. и системни информационни и сензитивиращи кампании за превенция на насилието над жени и домашното насилие.

10. Увеличаване на средствата от бюджета за борба с насилието, основано на пола и домашното насилие –категоричен финансов ангажимент от страна на държавата на годишна база, насочен към прилагане на всички гореизборени мерки.

Бъдете солидарни! Включете се!!!

Можем да ви предоставим материали, които да разпространите на работното си място и сред ваши близки. Потърсете ни!

За повече информация:

ДИАНА ДИМОВА

Директор КСУДС – Стара Загора

0897/653 598

 

ИВАЙЛО ЯБЪЛКАРОВ

Ръководител сектор

#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн