Искат постоянен контрол на скоростта в Прохода на републиката за обуздаване на тираджиите

STZAGORA.NET
*
IMG_1338 (Large)В Областна администрация днес се проведе заседание на Областната комисия за безопасност на движението, председателствано от областния управител Гергана Микова. На форума присъстваха зам.-областният управител Димитър Драчев и представители на общините и на институции, ангажирани с безопасността на движението по пътищата.

Директорът на Областно пътно управление Илия Златев (втори отдясно на втората снимка) изнесе статистика за състоянието на пътната инфраструктура в Старозагорска област и направи предложения за мерки, които трябва да се вземат с цел намаляване на пътно-транспортните произшествия. От думите му стана ясно, че Проходът на републиката е най-невралгичната точка в областта, на която ежегодно се регистрират най-много катастрофи и нарушения. За 24 часа там са засичани около 5000 различни нарушения от страна на водачи, като 80% принадлежат на шофьори на камиони над 12 тона.

„С цел повишаване на безопасността на движението направихме цялостно преасфалтиране на 7 участъка в прохода. Подменена е напълно маркировката, пътните знаци и мантинелите на целия проход. Изрязани са храстите край шосето“, каза Илия Златев. Въпреки това за една година на Хаинбоаз има 8 загинали при катастрофи. Според него е необходимо на прохода да се въведе система за постоянен контрол на скоростта с цел намаляване на тежките инциденти.

Като участъци с висока концентрация на ПТП бяха посочени също пътят Стара Загора-Нова Загора, Гурково-Мъглиж, Стара Загора-Димитровград. Статистиката показва, че голяма част от произшествията в Старозагорска област стават на напълно прави участъци с добра настилка и маркировка. Причина за тях най-често е несъобразената скорост на шофьорите.

IMG_1335 (Large)Директорът на ОПУ посочи и пътни участъци в областта, които според специалистите е добре да бъдат ремонтирани основно, за да се облекчи движението и намали броят на произшествията. Сред тях са пътят между Паничерево и Гурково, отсечката между селата Ягода, Зимница, Шаново и Ветрен, пътят от с. Шипка през Шейново, разклона за Павел баня, до навлизането на шосето в Пловдивска област.

От сектор „Пътна полиция“ съобщиха, че в момента в областта работят 3 автоматизирани системи за контрол на скоростта. От миналата година „Пътна полиция“ разполага с нова мобилна камера, която може да засича няколко автомобила едновременно. В полицията очакват още 2 нови стационарни камери, които ще бъдат поставени в общините Павел баня и Казанлък.

Статистиката на „Пътна полиция“ показва, че броят на пътно-транспортните произшествия тази година е с 200 по-малко в сравнение със същия период на миналата година, убитите също са с 4-ма по-малко, но тези данни не са успокояващи. Основно произшествията стават на главната пътна мрежа на места с добра настилка. Безразсъдно изпреварване, неспазване на предимство и на ограниченията на скоростта, отклоняване на вниманието на шофьора са сред основните причини за тежки катастрофи.

В края на срещата Гергана Микова заяви, че всички предложения на участниците в заседанието за мерки за повишаване на безопасността ще бъдат обобщени в един доклад и изпратени за обсъждане в Държавната комисия по безопасност на движението към МВР.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн