Изложба за 150-годишнината на Видинския митрополит Неофит откриха в Музея на религиите в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
IMG_7282IMG_7281Изложба в чест на 150-годишнината от рождението на Видински митрополит Неофит (р. Никола Митев Караабов) откриха в Музея на религиите в гр. Стара Загора. Тя включва 15 табла с 53 документа и 61 фотографии, които проседяват основни събития от живота на владиката. Той оставя незаличими следи в живота, устройството и развитието на Българската православна църква. Роден е в село Кум Дуванджий (днес град Гълъбово). В църковното си поприще служи 63 години като архиерей, 57 години като Видински митрополит и почти 15 години като наместник-председател на Св. Синод. През юни 2017 г. посмъртно е отличен с почетния знак на ОЕБ „Шалом“, а през 2018 г. организацията на евреите направи предложение пред мемориала Яд ва-Шем за присъждане на званието „Праведник на света“.

Всички гости бяха приветствани от своеобразния домакин Петър Калчев, директор на Регионалния исторически музей. „Още през VIII век пр. Хр. тук са се извършвали обреди за духовния живот. За това има доказателства и по времето на траките, римляните и българската държава. Днес комплексът е център на духа, който показва, че нашият град е наистина с хилядолетна история. Българската православна църква е изиграла огромна роля в историческото ни развитие. Смело мога да я нарека истински стожер на духовността, от която в последните години много загубихме. Не бива да забравяме моментите, в които тя е спасила българския дух и народност, когато наистина по време на османско иго свещениците и архиереите са били тези, които са пазили българското. Ето защо мястото на подобен тип изложби е именно тук“ – каза при откриването Петър Калчев. Той приветства и идеята на Старозагорската митрополия за подреждането на експозиция за делата на митрополитите Методий, Павел, Климент и Панкратий, на върха на Аязмото.

За Старозагорския митрополит Киприан е духовна радост в рамките на няколко седмици да чества годишнините на светли личности в историята на Българската православна църква като тези на Старозагорския митрополит Методий – 180 години от рождението му и 150 години от рождението на неговия възпитаник – Видинския митрополит Неофит. „Връзката между двамата митрополити далеч не е само географска. Като деятели на духа и вярата, като изключителни труженици на родната църква, като любвеобилни пастири и духовни водачи, те с делата си строят духовното величие на православния ни дух. Както справедливо споделя нашият млад градоначалник Живко Тодоров – „Човек, въоръжен с ценностите на Вярата, е непобедим“, така и митрополит Неофит Видински доказва с живота си, че упованието в Бога и спазването на повелите Му носят своята победа над суетата на делника и времето“ – сподели митрополит Киприан.

IMG_7278IMG_7277„Изключително интересната изложба ни дава възможност да предадем историята на нашите деца и да ги запознаем с важните личности, които са част от нея. Това определено е постижимо, благодарение на добрия синхрон между Областна администрация, община Стара Загора и Старозагорската митрополия“ – обърна се към гостите заместник-областният управител Петя Чакърова.

„Най-страшното е младите хора да останат необразовани. Просвещението – то е това, от което всички имаме нужда. Благодаря на авторите на изложбата за това, че ни показват моменти и личности от историята, за които не знаем достатъчно. Благодаря и на всички млади хора, които изпълниха първо залата на РБ „Захарий Княжески“ при връчването на наградите „Анастасия Тошева“ и „Будител на Стара Загора“, а след това и пространството пред паметника на митрополит Методий Кусев в подножието на Аязмото. Присъствието им показва, че сме в правилната посока“ – поздрави присъстващите зам.-кметът Иванка Сотирова.

Сред присъстващите беше и наследницата на дядо Неофит Виктория Караабова-Стоянова, родственици от рода Караабови, авторът на книга за дядо Неофит – свещеноиконом Йордан Василев, общественият посредник Надежда Чакърова-Николова, директорът на Държавен архив – Стара Загора Галентин Караславов, председателят на Регионалната организация на евреите „Шалом“ Красимира Готева и други.

Изложбата е инициирана от Видинската Света митрополия, със съдействието на Държавен архив Видин и Централния държавен архив, на община Гълъбово, на Старозагорската Света митрополия, Видинската Света митрополия, Регионален исторически музей – Стара Загора и Държавен архив – Стара Загора. Тя ще остане в Музея на религиите до 30 ноември.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн